Cormorani pe Mureș

 Pentru prima oară în iarna 2005-2006 au fost observate pe râul Mureș stoluri neobișnuit de mari de cormoran mare (Phalacrocorax carbo). Stolurile se mișcau pe raza județulul Mureș, între localitățile Brâncovenești și Luduș în perioada 2005 noiembrie – 2006 februarie, când mulți ornitologi ai Grupului Milvus au raportat prezența unor stoluri de până la 300 – 900 de exemplare. În iarna anului 2007 păsările au apărut din nou, cu regularitate putând fi observate stoluri de 200 – 400 ex. chiar și deasupra orașului Tg. -Mureș. În ciuda faptului, că în timpul hoinăritului de toamnă-iarnă și în trecut au fost observate grupuri de câteva zeci de exemplare, este de remarcat apariția unor astfel de stoluri mari în centrul Transilvaniei.

Lăsați un comentariu

This Post Has 2 Comments

  1. Szilard

    Bună,

    Îţi mulţumim de scrisoare. Data viitoare te rugăm mult, ca în cazul în care observi păsări cu inel de orice fel, să ne anunţi. Pentru a afla migraţia şi mişcările sezoniere a diferitelor specii, este foarte important ca aceste date să fie colectate. Astfel de informaţii ne sunt foarte utile. Totodată, este bine să încerci să vezi dacă nu are cumva şi inscripţii inelul color. De regulă inelele colore au. Acesta este foarte important! Partea mai rea este, că pasărea trebuie să fie aproape sau să ai un binoclu mai bun. Probabil ai văzut pescăruşi râzători. Iar despre diferitele programe de inelare a lor cu inel color găseşti mai multe informaţii pe pagina: http://www.crb-photoguide.com/larri.htm

    Szilárd

  2. stefanescu

    Salut.In luna decembrie 2008 eram l-a arat si intr-un stol de pescarusi am vazut unul cu inel verde la picior.In aceeasi zi am vazut si o barza care aduna de pe aratura diferite lerve si rame ,era foarte slaba.In acea zi a venit si ploaie cu lapovita.Cu un an in urma am vazut un pescarus mic cu inel galben.Unde am eu ferma vegetala este o balta foarte mare.Boldesti-gradistea PH.