Transport public și energie solară

Scris de: Gabija Gorobecaitė, Andrei Dinu, Kaleth Zelaya, Carolne Meier

Într-o după masă de toamnă am vizitat unul din birourile transportului public din Solingen. Aici, am aflat despre cooperarea dintre o inițiativă civică ce promovează energia solară și sectorul transportului public. 

Pentru început, Katja Blumenberg ne-a povestit despre inițiativa locală BESG BürgerEnergie Solingen eG, care promovează utilizarea centralelor solare prin încurajarea cetățenilor și companiilor să le instaleze și să sprijine financiar această activitate. „Obiectivul este să promovăm necesitatea unui oraș verde’’ – Katja Blumenberg. Desigur, nu este ușor din cauza mai multor factori printre care diferitele credințe ale oamenilor.

Am continuat cu prezentarea lui Adrian Dodge despre proiectul BOB (Battery Overhead Bus). Din moment ce sistemul de transport public din Solingen tinde spre limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră, compania lor utilizează panouri solare (colaborând cu inițiativa menționată anterior) pe acoperișul clădirii de birouri, astfel având o proprie sursă de energie sustenabilă. Totuși, această sursă nu este suficientă pentru a satisface nevoia de consum a infrastructurii troleibuzelor. Așadar, compania utilizează energie din sistemul ce alimentează întreg orașul, având ca origine parțială (50 %) resurse regenerabile, restul, din păcate, provenind din arderea deșeurilor (o astfel de centrală se află chiar lângă birourile companiei) sau a cărbunilor…

Mai mult decât atât, compania de transport public are ca obiectiv înlocuirea tuturor autobuzelor diesel în zonele în care nu există linii de troleibuz, acestea vor avea baterii ce pot susține deplasare pe o anumită distanță fără ca autovehiculul să fie conectat la firele aeriene. Anumite zone de încărcare de-a lungul traseului pot fi, de asemenea, construite. Troleibuzele sunt o variantă sustenabilă, dar infrastructura este foarte costisitoare, iar acceptanța socială este uneori o adevărată barieră, cu oameni opunându-se construcției sistemului de fire aeriene electrice din cauza esteticii.

Este incredibil cum o persoană se poate opune și poate chiar stopa dezvoltarea unei infrastructuri pentru troleibuze din considerente estetice, devenind astfel o piedică socială pentru implementarea unui sistem de transport mai puțin poluant, în timp ce membri ai societății civile, 27 de ONG-uri și cel puțin alți 10 tineri locuind în pădurea amenințată cu tăierea nu reprezintă o opoziție suficient de puternică pentru protejarea unei zone naturale. 

Dar aceasta este o altă poveste.

Lăsați un comentariu