Este timpul să ne adaptăm!

[text style=”background_green”]Mulți tineri sunt activi în lupta împotriva schimbărilor climatice. Tinerii vor experimenta efectele încălzirii globale pe parcursul vieții lor, iar procesele actuale sugerează că și alte generații vor simți același lucru. Septembrie 2020 a fost cea mai caldă lună septembrie înregistrată în lume.[/text]

Andrei Dinu, tânărul nostru ambasador, își împărtășește gândurile sale despre temă:

Suntem în 2020, iar ultimul deceniu a fost cel mai cald de până acum, cu cele mai mari temperaturi înregistrate în 2016, când, catalizate și de fenomenul El Niño, valorile au ajuns la 1,16 °C peste nivelul pre-industrial. Există modelări ale serviciului meteorologic din Marea Britanie (Met Office), care atestă că un nou record pentru cel mai cald an poate fi atins până în 2025. În aceeași direcție, anul acesta a fost înregistrată cea mai caldă lună septembrie de până acum la nivel global, fiind cu 0,05 °C mai caldă decât cea de anul trecut. Am putea spune că este o creștere doar de câteva procente, dar dacă ne gândim la faptul că au fost de două ori mai multe dezastre naturale în ultimii douăzeci de ani decât în cele două decenii anterioare, putem înțelege adevărata valoare a acestor procente.

Principalele activități antropice responsabile sunt arderea combustibililor fosili, defrișările necontrolate și agricultura intensivă, care împreună cu fenomenele extreme, devenite din cauza temperaturilor ridicate din ce în ce mai intense și frecvente, duc la scăderea rezilienței sistemelor naturale de care noi toți depindem.

Adaptarea este vitală și în același timp posibilă. Pe lângă reducerea pe cât posibil a viitoarelor emisii de gaze cu efect de seră, este foarte importantă și limitarea cantității deja existente în atmosferă. Stocarea acestora poate fi realizată prin restaurarea și conservarea sistemelor naturale, datorită rolului lor esențial în acest proces. De asemenea, educarea cetățenilor în materie de consum și eficiență energetică, încurajarea producătorilor locali, extinderea zonelor verzi în mediul urban, dar și implicarea tinerilor în ciclul decizional reprezintă soluții viabile pe termen lung.
Surse:

Scris de: Andrei Dinu

Lăsați un comentariu