După o migrație lungă și plină de pericole, dumbrăvencele s-au întors la locurile lor de cuibărit, marcând începutul unui nou sezon de reproducere.
Această specie de pasăre spectaculoasă preferă habitatele deschise, presărate cu pâlcuri de copaci, aliniamente de arbori și petice de pădure, dar cuibărește în mod regulat și în pădurile de luncă. Nu își construiește propriul cuib, ci ocupă cu plăcere cavitățile săpate de alte specii, cum ar fi ghionoaia verde sau ciocănitoarea neagră, cel mai frecvent în trunchiurile plopilor bătrâni. Populațiile din afara Bazinului Carpatic preferă deseori găurile săpate în maluri de loess sau nisip, săpate de către alte specii, cum ar fi prigoriile. De asemenea, unele exemplare își depun ouăle în interiorul stâlpilor de beton cilindrici, folosiți pentru liniile electrice.

Dumbrăveanca nu doar că nu-și construiește propriul cuib, dar nici nu aduce material de cuibărit în scorbură. Ouăle sunt de culoare alb-porțelan, cu formă ovală. O pontă este formată în general din 2 până la 6 ouă, însă cel mai frecvent apar 4 ouă.
În timpul perioadei de incubație, femela și masculul clocesc pe rând, iar după aproximativ 17–19 zile apar primii pui. Părinții își împart responsabilitățile în mod egal: ambii hrănesc și apără puii. De obicei, aceștia părăsesc cuibul după aproximativ trei săptămâni.
Dar ce se întâmplă dacă dumbrăvencele nu găsesc un loc potrivit pentru cuibărit?
În urmă cu mai bine de un deceniu, în vestul României, numărul pâlcurilor de arbori s-a redus drastic, plopii au dispărut, iar populația de dumbrăvence s-a diminuat. Nu am ignorat aceste schimbări negative și am decis să acționăm.
Între primăvara anului 2018 și martie 2019, în cadrul proiectului „Conservarea dumbrăvencei în bazinul Carpatic”, am plantat 3.000 de puieți de plop cenușiu pentru a restabili habitatele potrivite pentru aceste păsări.
În paralel am amplasat cuiburi artificiale – în total, 850 de boxe de cuibărit au fost instalate în această regiune a țării. De atunci, continuăm în mod regulat să înlocuim cuiburile deteriorate sau distruse, pentru a asigura un mediu sigur pentru reproducerea dumbrăvencelor.
Și tu poți contribui pentru ca aceste acțiuni să continue și să oferim un loc sigur de cuibărit acestei păsări colorate!