Din viața șorecarilor mari

Proveniți dintr-un cuib natural din județul Timiș, puii au stat destul de docili la inelare. Deși monitorizăm specia de ani de zile, este pentru prima oară când montăm o cameră cu senzori de mișcare la un cuib de șorecar mare (Buteo rufinus). Grupul Milvus a inelat această specie, ultima oară, în urmă cu 13 ani!

Populația din România este parțial migratoare, păsările adulte petrecând și anotimpul rece în preajma cuibului, hoinărind doar la distanțe mici în căutarea hranei, pe când păsările tinere pot efectua deplasări lungi și îndepărtate de locurile natale.

Preferă habitate diverse, în funcție de diferite regiuni ale țării. În Dobrogea cuibărește în zone aride, descoperite, zone muntoase cu climat uscat (M-ții Măcinului) și regiunile silvo-stepice. În Moldova, Bărăgan, Câmpia Română și vestul țării, specia este legată de habitatele deschise, mai degrabă terenuri agricole sau pășuni cu pâlcuri de arbori răsfirați. Cuibărește de regulă pe copaci solitari sau pâlcuri, dar și pe stâlpii de metal, de înaltă tensiune. Este o specie cu distribuție sudică, care însă a avut o tendință accentuată de expansiune spre nord, acum câteva decenii. Deși în Moldova este o prezență relativ obișnuită, din această regiune nu avem încă dovezi care să ateste cuibăritul cert al speciei.

În Transilvania numărul observațiilor a crescut în ultimile decenii și dispunem de două locuri unde cuibăritul șorecarului mare a fost bănuit, însă datele se referă la perioade de an în care posibilitatea exemplarelor aflate deja în dispersie nu putea fi exclusă.

Primul cuibărit cert al speciei în România datează din anul 1996 din Cheile Dobrogei (județul Constanţa), când populaţia ţării a fost apreciată la 5-15 perechi. Conform cercetărilor efectuate în perioada 1999-2004, de către Grupul Milvus, populaţia speciei numai în Dobrogea a fost estimată până la 300 perechi cuibăritoare. Momentan efectivele naționale sunt mult mai semnificative, estimate la 400-900 perechi, din care un număr de 10-25 cuibăresc în Câmpia de Vest.

Lăsați un comentariu