Influența liniilor electrice aeriene asupra păsărilor sălbatice este documentată la scară largă. Uneori, această influență este una pozitivă, precum se întâmplă în cazul populației șoimului dunărean din Bazinul Carpatic, care cuibărește preponderent pe stâlpi de electricitate de înaltă tensiune. Din nefericire însă, interacțiunile negative sunt mai frecvente decât cele pozitive, deoarece, la nivel național, zeci de mii de păsări mor anual prin electrocutare pe stâlpii rețelelor de medie tensiune. Electrocutarea constituie unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru berze albe și numeroase specii de păsări răpitoare. Pe lângă acest aspect, cazurile de electrocutare a păsărilor pe stâlpi generează întreruperi de curent pentru furnizorii de energie electrică, motiv pentru care ambele părți sunt interesate în rezolvarea acestei probleme.Se cunosc soluții tehnice pentru rezolvarea problemei electrocutării păsărilor, precum izolarea stâlpilor de medie tensiune. Până în prezent, în vederea reducerii ratei de mortalitate a păsărilor sălbatice cauzată de electrocutare, s-au izolat mai multe tronsoane scurte de linii de electricitate de medie tensiune în diferite regiuni din România. Grupul Milvus este partener la două proiecte (http://pomarina.ro/RO, http://sakerlife2.mme.hu/ro) finanțate de UE prin programul LIFE+, în care sunt prevăzute astfel de activități de izolare. Aceste lucrări au început deja în cadrul proiectului derulat în vederea conservării acvilei țipătoare mici (http://www.pomarina.ro/RO/acas/comunicate/36-comunicate/101-activiti-de-pionierat-pentru-conservarea-acvilei-iptoare-mici). În ceea ce privește proiectul destinat conservării șoimului dunărean, se vor izola secțiuni de rețele de medie tensiune identificate ca fiind periculoase pentru această specie. Oricât de importante ar fi aceste lucrări pentru speciile protejate în zonele de intervenție, prin aceste acțiuni, derulate doar la nivel local, nu se rezolvă problema pe plan național.
Din aceste considerente, cu sprijinul Ministerului Mediului și a Pădurilor, Grupul Milvus a convocat o primă întâlnire la care au participat reprezentații tuturor furnizorilor de energie electrică din țară. În cadrul întâlnirii de la București din 14 decembrie 2011, cei prezenți au fost informați privind problematica păsărilor și liniilor electrice, statutul actual de conservare al șoimului dunărean, obiectivele programului LIFE+ implementat în vederea conservării speciei țintă, baza legislativă în ceea ce privește aceste probleme, metoda cuiburilor artificiale montate pe stâlpi de înaltă tensiune, diferite tehnici privind izolarea coronamentelor de stâlpi de medie tensiune. Pe lângă operatorii rețelelor de electricitate, la întâlnire a fost prezent atât partenerul nostru de proiect din țară, Societatea Ornitologică Română, cât și mai mulți parteneri din Ungaria, reprezentanții cărora au prezentat colaborarea de succes existentă între organizațiile de protecția păsărilor sălbatice respectiv furnizorii de energie electrică din țara vecină.
Sperăm că, această întâlnire a fost doar primul pas dintr-un proces mai lung, la finalul căruia, în mod optim, rețelele de linii de medie tensiune din România nu vor mai prezenta pericol pentru șoimii dunăreni, acvilele țipătoare mici și alte specii de păsări. Reprezentantul Ministerului Mediului și a Pădurilor prezent la întâlnire a declarat că, potrivit legislației națională existentă în acest domeniu, respectiv convențiilor internaționale semnate de România, suntem obligați să contracarăm aceste probleme. În acest scop, a propus formarea unui grup de lucru, compus din reprezentații operatorilor rețelelor de transmisie și distribuție a energiei electrice, autoritățile de stat relevante, respectiv organizațiile neguvernamentale care activează în domeniul conservării păsărilor sălbatice. Sarcina acestui grup de lucru, care ar urma să se întâlnească anual ori de câte ori este necesar, va fi identificarea soluțiilor viabile pentru rezolvarea acestei problematici.
Materialele prezentate la această întâlnire pot fi descărcate de pe pagina proiectului LIFE