Evenimentul va avea loc pe data de 19 octombrie 2019,între orele 10-18, în incinta bazei sportive al Liceului „Bolyai Farkas” din Tîrgu Mureș, iar printre expozanți se vor număra și producători locali care au obținut din partea noastră dreptul de folosire a brandului.
[text style=”background_green”]Németh Zsolt[/text]
„M-am apucat de arta pielăriei acum doi ani, din hobby. Chiar și acum, lucrez doar când am timp liber, cu unelte tradiționale. Croitul, cusăturile, brodarea simbolurilor se fac manual, nu folosesc nimic altceva decât unelte simple. Produsele iau naștere din produse naturale, din piele de vacă, iar cusăturile cu ață cerată. Produsele care iau naștere în casa noastră sunt unice, nu seamănă, în mare parte, datorită personalităților clienților care ne onorează cu comenzi, dar și fanteziei și stării de spirit pe care o am când lucrez. Protecția naturii este parte din viața noastră și de aceea mă străduiesc ca produsele mele să fie eco prietenoase și să dureze o viață, nu doar de o singură folosință.”
”În 2011 am plantat primul tufiș de coacăze negre, apoi bazându-mă pe cunoștințele și studiile din domeniul horticulturii, am început să mă ocup mai serios de această îndeletnicire. De-a lungul anilor, am experimentat mai multe soiuri, iar în acest moment cultivăm nouă tipuri și experimentăm cu alte 18.
De-a lungul anilor, pe lângă coacăze am început să ne ocupăm și de alte bobițe : coacăze albe și roșii, zmeură, mure, scorușe negre și soc, pe care, de altfel, le și procesăm. Produsul finit obținut depinde de caracteristicile materiei prime, în primul rând acestea decid, dacă vom prepara vinuri din fructe sau siropuri sau alte produse.
Sunt mândru că produsele mele au trecut cu succes de analizele oficiale, dar au fost și lăudate în cadrul unor degustări subiective. Este foarte important să realizăm un produs de care să fim mulțumiți noi înșine. Datorită tehnicilor noastre speciale, produsele au gust intens, deosebit, mai pregnant decât cele realizate prin metodele tradiționale de zdrobire sau fierbere.
Nu suntem preocupați doar de produsele noastre, ci avem grijă ca plantația noastră să fie una durabilă, pe termen lung, și să nu lăsăm în urma noastră un deșert. Din acest motiv, nu folosim erbicide, iar în procesul de protecție a plantelor folosim substanțe care acționează selectiv împotriva dăunătorilor.”
[text style=”background_green”]Marius Libeg se numără printre primii gospodari care își valorifică produsele sub marca „Produs Natura 2000 din Valea Nirajului- Târnavei.[/text]
„Sunt ziarist, lucrez în acest domeniu de aproape 20 de ani, însă de mic iubesc natura, îmi place să fiu în aer liber, îmi face plăcere să lucrez pe câmp, este o activitate care mă liniștește, mă relaxează. Cu șapte ani în urmă m-am gândit că poate aș putea realiza ceva din acest hobby, care, la un moment dat, eventual să aducă și profit. Așa s-a născut ideea unei plantații de cătină. Pe vremea aceea cătina nu prea era cunoscută pe la noi, însă în țările vestice și nordice era deja la mare căutare. Știam că nu este o plantă sensibilă, știam că îi plac condițiile de la noi, așa că m-am apucat. Ferma și plantația noastră de cătină se situează în județul Mureș, lângă localitatea Agrișteu, încadrată în aria protejată Natura 2000, în zonă colinară. Ferma este în totalitate ecologică. Valea în care este situată nu este deloc poluată, fiind în apropierea unei păduri de peste 200 de hectare, la 4 km de orice localitate, drum național sau județean. În vale se practică doar agricultură extensivă, mai exact pășunatul. În fermă avem 4 hectare de cătină. Toată suprafața beneficiază de certificare ecologică recunoscută de instituțiile UE.”
Credem cu tărie că micii producători din ariile Natura 2000, care prin activitățile lor respectă și păstrează valorile naturale, în afară de produsele obținute contribuie și la bunăstarea socială.
Marca înregistrată dă o siguranță cumpărătorului, că produsele achiziționate provin dintr-o arie naturală protejată, iar în producția lor s-a luat în considerare păstrarea valorilor naturale.
Detalii despre condițiile de acordare a brandului, găsesți aici.