Următoarele informații se aplică în principal pentru județul Mureș, dar vom încerca să vă ajutăm și dacă identificați asemenea situații într-un alt județ.

De ce avem nevoie de un suport de cuib de barză?

Barza albă (Ciconia ciconia) este una dintre cele mai cunoscute și mai îndrăgite păsări ale noastre. Această pasăre cuibărește în apropierea oamenilor de foarte mult timp – în trecut, mai ales pe hambare, grajduri, copaci – astăzi aproape exclusiv pe stâlpii de electricitate. Această schimbare a locurilor de cuibărit s-a întâmplat extrem de rapid, primul cuib pe un stâlp din România fiind descoperit în 1971, iar în prezent min. 93% din efectivul de păsări cuibărește în acest mod. Conservarea berzelor albe este, prin urmare, strâns legată de rețeaua electrică: nu numai pentru că acestea cuibăresc pe stâlpii rețelelor electrice de joasă tensiune, ci și pentru că majoritatea berzelor sunt electrocutate pe stâlpii rețelelor electrice de medie tensiune, în special în timpul migrației. Cuiburile de pe rețeaua electrică pot cauza o mulțime de probleme atât pentru companiile de electricitate, cât și pentru berze, deoarece acestea pot provoca scurtcircuite, pot lua foc etc. Există soluții pentru ambele probleme – sub cuiburile de pe rețea ar trebui să fie instalate suporturi speciale, iar coronamentul stâlpilor de medie tensiune care electrocutează păsările ar trebui izolate sau înlocuite cu altele, prietenoase cu păsările. Până în 2015, în țară au fost instalate 1999 de suporturi pentru cuiburi de barză și s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește combaterea mortalității păsărilor pe stâlpii de medie tensiune. Grupul Milvus a fost un pionier în aceste activități și lucrează în continuu la o soluție permanentă. Am publicat o broșură pentru publicul larg intitulată „Ghid pentru realizarea unui suport de susținere pe clădiri a cuibului de barză „. Publicația noastră „Ghidul privind suporturile pentru cuiburi de barză pe stâlpi” pentru furnizorii de energie electrică a înregistrat două ediții.

Problema

Din păcate, în majoritatea județelor, după interesul inițial, compania de electricitate a încetat să mai instaleze suporturi, astfel că în ultimii ani am fost contactați de iubitorii de păsări din multe comune, care au identificat cuib de barză pe rețeaua electrică fără suport și care au nevoie de un suport.

Ce a făcut până acum Grupul Milvus?

  • Am încercat să convingem compania locală de electricitate să construiască și să instaleze suporturi noi sau cel puțin să mute suporturi goale în locuri unde este nevoie de ele. Am întocmit un material cu privire la suporturile nefolosite pe care le-am identificat în județul Mureș și cuiburile care nu se află pe un suport. Materialul a fost dat companiei de electricitate în cadrul unei întâlniri, dar, din păcate, nu a fost luată nicio măsură.
  • Am proiectat un nou tip de suport care este mult mai eficient din punct de vedere al costurilor (nu este nevoie de macara) și care poate fi montat pe orice dimensiune și formă de stâlp.
  • În ultimii ani cu ajutorul diferitelor granturi și din resurse proprii am reușit să producem și să montăm câteva bucăți, dar cererea este mult mai mare decât mijloacele noastre, iar costurile sunt peste posibilitățile noastre.

De ce este nevoie pentru ca un suport să fie montat unde este nevoie?

  • De un suport
  • Cineva care are dreptul și capacitatea de a opri curentul pe stâlp, precum și o mașină specială (PRB) pentru a lucra în vârful stâlpului.
  • Momentul oportun – acest lucru ar trebui să aibă loc în afara sezonului de cuibărit.

Ce putem oferi noi?

  • Un suport- în anumite condiții.
    Prețul minim pentru producția unui suport (special doar pentru Milvus) este de 900 + TVA. Aceasta este o activitate importantă pentru noi și am dori să ajutăm, dar nu putem acoperi costul total al suportului, deoarece am avea foarte puține suporturi de distribuit. Ne-am înscris cauza în  programul de strângere de fonduri numit „Pedalează pentru un scop bun” și am suplimentat suma primită din donații pentru a comanda, pentru început, 5 suporturi – dar acestea se vor epuiza rapid.

    Condiția este ca solicitantul să doneze cel puțin jumătate din costul unui suport – 450 de lei. În acest fel, banii strânși vor fi folosiți pentru a finanța construcția de noi suporturi și astfel, mai multe cuiburi de barză ar fi în siguranță.
  • Sfaturi privind amplasarea suporturilor (ce companie să căutați, la ce să fiți atenți când se montează, cine poate acoperi costurile)

Dacă doriți ca unul dintre cuiburile noastre de barză să fie amplasat pe un suport, vă rugăm să ne contactați pe adresa de email: tamas.papp@milvus.ro sau să sunați la 0720530117.