Atlasul Păsărilor  – acum în 3 orașe

După experiențele pozitive avute cu realizarea atlaselor păsărilor cuibăritoare din orașele Târgu Mureș și Odorheiu Secuiesc, anul acesta ne pregătim să începem lucrul la Atlasul Păsărilor din Brașov.

Deși avem deja un nucleu de observatori gata să înceapă observațiile, ne dorim să acoperim o parte cât mai mare din teritoriu. În acest scop căutăm voluntari entuziaști și buni cunoscători ai speciilor de păsări comune, dispuși să se implice în colectarea datelor din teren. Dacă te regăsești în această descriere și ai participa în Târgu Mureș sau Odorheiu Secuiesc contactează-l pe Papp Edgár pe adresa de email edgar.papp@milvus.ro, iar pentru a participa în Brașov ia legătura cu Alina Ioniță pe adresa de email conservarea.naturii.ro@gmail.com.

Corb. Foto: Attila Nagy

Ce presupune participarea:

Teritoriul orașului este împărțit în pătrate de 500 x 500 metri pe care observatorii le vor parcurge integral, de 2 ori în fiecare sezon, la primele ore ale dimineții, pentru colectarea datelor privind prezența speciilor de păsări. Vor fi notați toți indivizii din toate speciile identificate atât vizual cât și auditiv, pe măsură ce parcurgeți pătratul. Pentru fiecare pătrat este necesar să alocați fix o oră. 

Fiecare observator își poate alege pătratul / pătratele în funcție de zona în care este localizat și care îi este cel mai ușor accesibilă.

Pentru că ne dorim să acoperim cât mai mult din teritoriul orașului, ar fi ideal, deși nu este obligatoriu, ca fiecare observator să parcurgă un număr cât mai mare de pătrate. 

Cele două ieșiri trebuie realizate în intervalul:

  • 10 aprilie – 15 mai prima ieșire (pentru observarea comportamentelor teritoriale la speciile care deja cuibăresc);
  • 16 mai – 15 iunie – cea de a doua ieșire.

Observațiile încep de la răsăritul soarelui până la ora 10:00.

Datele se încarcă în aplicația OpenBioMaps data forms (pe Android) / OpenBioMaps (pe iOS), într-un formular special, la care veți primi acces ulterior. 

Important: Aplicația de iPhone este încă în testare și uneori nu funcționează bine. Dacă aveți posibilitatea, vă recomandăm să folosiți un dispozitiv Android. Dacă nu, vă rog să verificați din timp dacă aplicația funcționează corect și dacă puteți înregistra observații.

Echipamentul necesar constă într-un telefon mobil (echipat cu aplicațiile menționate) și un binoclu de calitate, care să permită identificarea corectă a speciilor.

Lăsați un comentariu