Atenție: amfibieni în migrație! Cerem amplasarea de indicatoare de avertizare!

illusztracio1

Activitatea anuală a amfibienilor începe spectaculos în fiecare an: sute, mii, zeci de mii de broaște și tritoni își încep migrarea dinspre habitatele de iernare către cele acvatice de reproducere. Și tot acest fenomen se întâmplă în câteva zile sau săptămâni depinzând de specie și de condițiile meteorologice din această perioadă. Migrația este spectaculoasă mai ales acolo unde amfibieni au hibernat în sol, pe pajiști, dealuri, la margini de pădure sau în pădure, la o distanță mai mare de habitatele umede.

Această migrație reprezintă un grad mare de periculozitate pentru amfibieni, deoarece dezvoltarea infrastructurii umane nu a ținut –  și nu ține cont în continuare –  de prezența și cerințele ecologice ale acestor specii. În multe cazuri zonele de iernare sunt izolate de drumuri, case, chiar garduri de zonele de reproducere, astfel amfibienii sunt forțați să traverseze căi rutiere cu un trafic ridicat. Această traversare în fiecare an se soldează cu uciderea a milioane de amfibieni,  însumat la nivel de țară. În România, problema amfibienilor uciși de circulație este rar discutată și aproape deloc rezolvată. Însă, există soluții pentru a evita și reduce impactul negativ al circulației, aplicate deja în multe țări din Uniunea Europeană. Primul pas ar fi amplasarea de indicatoare de avertizare pentru zonele vulnerabile. Însă, aceste indicatoare vor funcționa doar în cazul conducătorilor auto civilizați, cu stimă pentru viața sălbatică, care vor încetini la vederea indicatorului.

Combinarea acestui indicator cu cel de limitare a vitezei, poate fi un aspect care va crește eficiența semnului, similar cu amplasarea dispozitivelor de limitare a vitezei. Viteza, de altfel, afectează și viața amfibienilor care au scăpat din accidente, prin presiunea vătămătoare a aerului exercitat asupra corpului lor. Societatea civilă și chiar autoritățile, deseori activează împreună prin realizarea de garduri în limita tronsoanelor vulnerabile colectând exemplarele aflate în migrație și eliberându-le în habitatele țintă vizate de ele. Construcția pasajelor de subtraversare pentru amfibieni (țevi, tunele, podețe, viaducte) este printre cele mai costisitoare soluții dar și cele mai eficace. În cazul reabilitării sau construcției a noi căi rutiere, aceste structuri nu trebuie să lipsească din planuri, iar realizarea lor este imperativă. Aceste pasaje trebuie să fie cât mai late și trebuie neapărat combinate cu structurile (graduri, diguri) ce ghidează amfibienii la ele și care stopează traversarea pe carosabil a amfibienilor. Realizarea a noi habitate de reproducere sau de hibernare sunt, de altfel, soluții de a opri amfibienii din traversarea căilor rutiere.

Cel mai înalt nivel de protecție este soluția închiderii drumurilor cel puțin până la terminarea perioadei de migrare sau dezafectare totală a tronsonului – aspect considerat greu de atins în cele mai multe țări.  Există soluții diverse, însă avem nevoie de voință și bun simț pentru planificarea și aplicarea lor. Autoritățile sunt cele responsabile și sunt în măsură să ghideze dezvoltarea infrastructurii, să țină cont și de acest grup de animale, să vegheze ca infrastructura existentă să se conformeze la cerințele legislației naționale și europene deja existente.

Pentru a ajuta autoritățiile în activitatea lor de evitare și reducere a impactului circulației asupra amfibienilor, Grupul Milvus a realizat un document, unde completând câteva informații esențiale, putem atrage atenția asupra tronsoanelor vulnerabile și putem cere aplicarea soluțiilor listate. Acest document poate fi trimis instituțiilor statului, în format electronic sau ni-l puteți trimite nouă. Este important ca acest document să ajungă la autoritatea care administrează tronsonul de drum (Ministerul Transporturilor deobicei prin Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România sau consiliile locale) și la Agenția pentru Protecția Mediului a județului unde ați sesizat migrația amfibienilor. Până când schimbarea mult dorită apare și în acest aspect al protecției naturii, conduceți preventiv în perioadele ploioase!  Dacă observați amfibieni pe carosabil, circulați cu viteză redusă, ocoliți-le! Ajutați-le să traverseze, dacă aveți timp, însă fiți atenți în același timp și la siguranța voastră și a celor participanți la trafic!

Traversările amfibienilor și speciile de amfibieni le puteți încărca și aici. Aveți nevoie doar de o singură imagine și de locația exactă!

Lăsați un comentariu