Al patrulea recensământ de iarnă al ciufilor de pădure (2012-2013)

Sincronul de iarnă al ciufilor de pădure va continua și în acest an! Importanța acestuia se dovedește  prin numărul de locuri de iernare găsite în anii anteriori, aflat în creștere de la an la an, dar și prin conturarea unor cifre ale celor mai importante asemenea locuri! Dacă la începutul acestei activități, în 2009 aveam cunoștință de 20 de locuri de adunare pentru ciufi, acum se cunosc nu mai puțin de 51! De asemenea această acțiune este importantă pentru aflarea factorilor deranjanți pentru ciufii de pădure în aceste zone în vederea publicării unor broșuri pentru conștientizarea populației cu privire la importanța acestor locuri și prevenirea deranjului. Dorim  să continuăm recensământul și sincronul de iarnă al ciufilor de pădure (Asio otus) din România și în această iarnă cu speranța că experiența acumulată ne va ajuta să găsim și mai multe astfel de locații.  Acțiunea se va desfășura conform aceleiași metode (numărarea păsărilor la locurile de iernare), și este adresată tuturor voluntarilor și iubitorilor naturii, care doresc să se implice în aceasta. Pentru a descărca formularele de recensământ faceți click aici. În România coordonatorul programului este Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus”, la care se trimit și formularele completate referitoare la recensământ. Pentru realizarea unui schimb facil de informații între voluntari dar și pentru crearea unei rețele naționale de popularizare a acestei specii și nu numai, a fost creat un grup pe Facebook, „Owls of Romania”, unde vă invităm să urmăriți cele mai noi știri! Pentru orice informație suplimentară legată de recensământ, vă rugăm să contactați coordonatorul la adresa: sanduandreeasteriana@yahoo.com.

Lăsați un comentariu

This Post Has 2 Comments

  1. Dehelean Andreea

    Despre locul din Slobozia știam, dar nu și despre cel din Siliștea! O informație excelentă!! Mulțumim!

  2. Ion Sanduloiu

    In sudul judetului Arges, in com. Slobozia, exista un grup de aprox. 50 de exemplare, iar la cativa km departare, in com. Silistea, un alt grup, de 10-12 indivizi. Nu stiu daca aveti cunostinta de acestea doua…
    In plus, pe lacul de acumulare Pitesti, ierneaza de cativa ani un grup din ce in ce mai mare de califari albi. Au inceput cu doua exemplare acum 4-5 ani si acum sunt 14!