Monitorizarea Efectivelor de Iarnă a Păsărilor Răpitoare, 2023/2024 iarna

În timpul observațiilor de la sfârșitul lunii noiembrie/începutul lunii decembrie 2023 și din februarie 2024, au fost observate 15 specii de păsări de pradă, inclusiv unele specii mai rar întâlnite, cum ar fi acvilă țipătoare mare (1), acvilă de câmp (3), acvilă de munte (1) și șoim dunărean (4).

La începutul iernii, în cazul majorității speciilor efectivele observate au fost mai mari decât media multianuală. În februarie, însă, această tendință s-a inversat pentru mai multe specii (a se vedea pe ilustrație).

Specii și număr de exemplare observate în timpul monitorizării păsărilor de pradă în iarna 2023/2024, comparativ cu mediile multianuale
Modificări ale abundenței celor mai comune specii în decembrie și februarie în comparație cu media pe termen lung

Au fost observate creșteri semnificative pe termen lung ale populațiilor de iarnă a două specii. Șoimul călător se află în declin mondial accentuat de la mijlocul secolului al XX-lea și era pe cale de dispariție din cauza utilizării excesive a DDT și a altor substanțe chimice. După interzicerea acestor substanțe toxice, care erau, de asemenea, dăunătoare pentru sănătatea umană, populația reproducătoare a speciei a început să crească lent, iar această creștere s-a accelerat conform datelor noastre la începutul anilor 2000. Astăzi, din fericire, șoimul călător, cunoscut drept cel mai rapid animal din lume, poate fi văzut zburând în tot mai multe locuri în România.

Numărul șoimilor călători observați în timpul iernii a crescut constant de la începutul programului

Cealaltă specie, ale cărei populații de iarnă este în creștere este vânturelul roșu, creșterea se datorează însă iernilor mai blânde din ultimii ani. 

Creșterea populației de vânturel roșu se datorează, probabil, prezenței indivizilor în iernile blânde

Specia este parțial migratoare, astfel este probabil ca, în ultimii ani, indivizii care au găsit harna iarna nu au migrat spre sud.

Mulțumim voluntarilor care au furnizat datele!

Lăsați un comentariu