Puii de barză au primit inele

Ornitologii noștri au inelat 130 de berze în câteva zile. Activitatea de inelare a Asociației „Grupul Milvus” are loc în fiecare an, la sfârșitul lunii iunie, când colegii noștri inelează berzele născute din an, cu ajutorul companiei de electricitate Electrica.
Anul acesta am marcat puii în județele Mureș, Cluj și Harghita. Tineri și bătrâni deopotrivă au urmărit activitatea la locurile de inelare.


În județul Mureș, cel mai mare interes a fost bineînțeles în Dumbrăvioara, satul berzei. Din acest sat, două cuiburi au putut fi urmărite prin intermediul camerelor noastre web live.


În județul Cluj, am marcat puii în două sate, Vlaha și Săvădisla. În ambele localități, un număr mare de persoane interesate au urmărit cum am marcat puii, după ce i-am coborât din cuib. În cazul cuibului din Săvădisla, care era dotat cu o cameră web, marcarea a putut fi urmărită în direct prin intermediul site-ului clujbird.ro.


În localitatea Sânpaul, județul Harghita, am vizitat cuiburile pentru a cincea oară. În unele părți ale satului, nu exista stâlp de electricitate fără cuib pe el, așa că am marcat aici un număr mare de pui. Marcarea a dat deja rezultate, deoarece am văzut păsări marcate în mai multe cuiburi din anii precedenți – acum crescându-și proprii pui.

În timpul activității de inelare, fiecărui pui i s-au pus două inele pe picior: un inel metalic cu cod unic pe piciorul stâng și un inel de plastic pe piciorul drept. Codul de pe inelul de plastic este mult mai ușor de citit de la distanță cu ajutorul unui binoclu. Cu această ocazie, colegii noștri colectează și date biometrice, cum ar fi lungimea ciocului și a aripilor. Toate aceste date sunt adunate într-o bază de date și îi ajută pe experți să afle mai multe despre rutele de migrație, locurile de cuibărit și comportamentul lor.

În mai puțin de două luni, acești pui vor face prima lor călătorie în Africa, unde vor petrece următorii 2-3 ani, iar apoi se vor întoarce în țara noastră pentru a cuibări. Inelarea a arătat deja că nu toți puii urmează exemplul din manuale – unii se întorc la locurile de reproducere în primul an de la naștere.

Inelarea berzelor necesită multă organizare și multă muncă în toate locațiile. Suntem recunoscători locuitorilor din zonă care au avut răbdare cu inconvenientele cauzate de scurtele întreruperi de curent. Electrica, compania de furnizare a energiei electrice, este partenerul nostru de mulți ani în activitățile noastre de inelare a berzelor și de conservare a berzelor. Mai mulți membri și voluntari entuziaști au contribuit la succesul inelărilor: László Barta în județul Mureș, Árpád Gazda, Primăria Săvădisla și profesorii din școlile și grădinițele locale din județul Cluj, Imre Simó, Mátyás Csont-Kelemen, Réka Simó, László Kocsis, Botond Kacsó, Szironka Nemes, Eszter Füstös, Julianna Mike, Kata Mihály, Áron Mihály li Primăria Mărtiniș în județul Harghita.

În cele din urmă, urmăriți videoclipul nostru cu inelarea puilor din Dumbrăvioara.

Lăsați un comentariu