Gyűrűt kaptak a gólyafiókák

Ornitológusaink néhány nap alatt 130 gólyát gyűrűztek meg. A „Milvus Csoport” Egyesület gyűrűzési tevékenységére minden év június végén kerül sor, amikor az Electrica áramszolgáltató vállalat szakembereinek közreműködésével kollégáink meggyűrűzték az idén született gólyafiókákat.

Idén Maros, Kolozs és Hargitamegyében jelöltünk fiókákat. A gyűrűzési helyszíneken kicsik és nagyok követték figyelemmel a tevékenységet.

Maros megyében természetesen a legnagyobb érdeklődés a gólyák falujának emlegetett Sáromberkén volt. Ebből a faluból két fészek életét is végig lehetett kísérni az élő adásban közvetítő webkameráinkon keresztül.

Kolozs megyében két faluban, Magyarfenesen és Tordaszentlászlón jelöltünk fiókákat. Mindkét helyen nagy számú érdeklődő kísérte végig ahogy a fészekből lehozott fiókákat megjelöltük. A kamerával ellátott magyarfenesi fészek esetében a clujbird.ro honlapon keresztül élőben is lehetett nézni a gyűrűzést.

A Hargita megyei Homoródszentpálon ötödjére látogatjuk meg a fészkeket. A falu bizonyos részein szinte minden villanyoszlop tetején költenek gólyák, így itt nagy számban jelöltünk fiókákat. A jelölések már meg is hozták az eredményeket, hiszen több fészekben is láttunk előző években jelölt madarakat – akik immár saját fiókáikat nevelték.

A gyűrűzési tevékenység során minden fióka lábára két gyűrű került: egy egyedi kóddal ellátott fémgyűrű a bal lábára és egy műanyag gyűrű a jobb lábára. Az utobbiról távolról, távcsővel sokkal könnyebb leolvasható a kód. Ugyanakkor kollégáink biometrikus adatokat is gyűjtenek, mint például a csőr hossza. Mindezek az adatok egy adatbázisba kerülnek, és segítenek abban, hogy a szakemberek többet megtudhassanak a vonulási útvonalakról, a fészkelőhelyekről és szétszóródási viselkedésükről.

Két hónap múlva ezek a fiókák megteszik első útjukat Afrikába, ahol a következő 2-3 évet fogják tölteni, majd ezt követően visszatérnek országunkba költeni. A gyűrűzések alapján egyébként már az is kiderült, hogy nem mindegyik fióka követi a tankönyvi példát – egyesek már a születésüket követő első évben visszatérnek költőhelyük közelébe.

Köszönetnyilvánítás: a gólyagyűrűzés minden helyszínen sok szervezést és összahngolt munkát igényel. Hálásak vagyunk a helyi lakosoknak akik türelemmel viselték a rövid ármaszünetek miatt okozott kellemetlenségeket. Az Electrica áramszolgálatató vállalat évek óta partnerünk a gólyagyűrűzés és gólyák védelme érdekében folytatott tevékenységeinkben. Több lelkes tagunk és önkéntesünk járult hozzá a gyűrűzések sikeréhez: Maros megyében Barta László, Kolozs megyében Gazda Árpád, Tordaszentlászló Polgármesteri HIvatala és a helyi iskolák és óvodák pedagógusai, Hargita megyében Simó Imre, Csont-Kelemen Mátyás, Simó Réka, Kocsis László, Kacsó Botond, Nemes Szironka, Füstös Eszter, Mike Julianna, Mihály Kata, Mihály Áron és Homoródszentmárton Pilgármesteri Hivatala.

Végezetül tekintsétek meg az idei gyűrűzésről Sáromberkén készült videónkat.

Szóljon hozzá