Prima întâlnire a Grupului de Lucru Internațional în cadrul AEWA, referitor la gârlița mică, una dintre cele mai periclitate specii de păsări din Palearcticul de vest

[singlepic id=470 w=200 h=250 float=left]Acordul privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice (Agreement on the Conservation of African-Eurasian Migratory Waterbirds – AEWA) constituie unul dintre cele mai relevante de acest gen, întocmite în cadrul CMS (Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice, cunoscută și ca Convenția de la Bonn), și se referă la peste 250 de specii de păsări, a căror ciclu de viață se leagă de zone umede. Acordul a luat naștere în Olanda în anul 1995, și a intrat în vigoare în 1 noiembrie 1999. Începând cu această dată, acordul este considerat o convenție de sine stătătoare. În total 118 state din Europa, Asia, Africa, Orientul Apropiat respectiv Canada, sunt părți semnatari ai acestui acord. România l-a semnat în data de 01.10.1999, ratificat prin Legea 89/2000.

Gârlița mică (Anser erythropus) este considerată una dintre cele mai periclitate specii de păsări din Palearcticul de vest. Populația globală a gârliței mici a suferit un declin accentuat în cursul secolului XX. Reducerea populației ca și număr a fost agravată de fragmentarea ariei de cuibărit, proces în desfășurare și în prezent, în urma căruia a devenit realitate posibilitatea, că specia se află pe cale de dispariție. Vânătoarea respectiv dispariția și degradarea habitatelor primare folosite de specie sunt cei mai gravi factori de periclitare. Există o estimare, conform căreia în deceniul trecut populația de gârliță mică a suferit un declin de 30-50%. Deoarece specia este foarte asemănătoare cu gârlița mare (Anser albifrons), iar în perioada de migrație și iernare exemplarele de gârliță mică se atașează la imense cârduri de gârlițe mari, dificultatea de a distinge gârlițele mici constituie una dintre problemele majore în ordinea ideii în care, astfel devine foarte complicată identificarea zonelor importante pentru specie, și în același timp specia devine extrem de vulnerabilă datorită vânătoarei la gârlița mare.

Gârlița mică este o specie migratoare de cursă lungă, cuibărind în diferite regiuni izolate din Scandinavia și până în nordul Siberiei. Zonele de migrație și iernare sunt cunoscute doar parțial. Se disting patru sub-populații aparte:

  • populația din Scandinavia (țările din nordul Europei, respectiv Peninsula Kola);

  • populația majoră din Vest (din nordul Rusiei până în Peninsula Taimyr);

  • populația majoră din Est (din Peninsula Taimyr spre est, iernează în China).

A patra sub-populație a luat naștere după eliberarea unor exemplare crescute în captivitate, în fosta regiune de cuibărire din Suedia, și care folosesc o rută de migrație modificată stabilită în urma programului de reintroducere.

[singlepic id=469 w=250 h=200 float=left]Planul de acțiune al gârliței mici elaborată în cadrul AEWA se referă la doar două dintre aceste populații (și anume cea scandinavă respectiv cea majoră din Vest), deoarece doar acestea se suprapun cu raza de activitate a Acordului. Rolul principal al Grupului de Lucru Internațional de sub egida AEWA este coordonarea și catalizarea implementării Planului de acțiune, stimularea implementarea Planului de acțiune de către Statele semnatare, respectiv monitorizarea implementării și eficacitatea Planului de acțiune. Între 30.11-01.12.2010, la Helsinki, Finlanda, a avut loc prima întâlnire a acestui grup de lucru. România a fost reprezentată prin Grupul Milvus și Societatea Ornitologică Română. Autoritatea de stat responsabilă pentru implementarea Acordului în România nu a fost reprezentată.

În cadrul evenimentului s-au discutat diferite probleme, după cum urmează:

  • revizuirea și adoptarea a Principiilor de bază (Terms of reference) ale Grupului de Lucru;

  • politica și bugetul Grupului de Lucru;

  • activitățile Grupului de Lucru, în ordinea Principiilor de bază;

  • identificarea măsurilor de prioritate privind conservarea speciei, pe baza Planului de acțiune;

  • identificarea celor mai urgente măsuri de conservare și acțiunile necesare, pe baza măsurilor de prioritate;

  • discuții privind posibilitățile de finanțare ale măsurilor urgente de conservare, în conformitate cu măsurile de prioritate.

Pentru mai multe informații accesați paginile de mai jos:

AEWA http://www.unep-aewa.org/about/index.htm

Documentele oficiale ale Grupului de Lucru http://www.unep-aewa.org/meetings/en/lwfg_iwg/meeting1/lfwg_iwg_1.htm

Planul de acțiune al gârliței mici http://www.unep-aewa.org/activities/working_groups/lwfg/lwfg_ssap_130109.pdf

Informații de bază despre gârlița mică http://www.birdlife.org/datazone/speciesfactsheet.php?id=377

Proiectul LIFE pentru conservarea speciei http://www.wwf.fi/english/finland/lesser_white_fronted/

Portal web pentru gârlița mică http://www.piskulka.net/index.htm

Ghid de identificare a gârliței mici (în format pdf, limba engleză)

Lăsați un comentariu