17 ani în serviciul animalelor rănite

  • Post category:Știri
  • Post comments:1 Comment

La sfârșitul fiecărui an tragem linie și ne uităm în urmă la tot ceea ce am reușit să realizăm și în ceea ce am eșuat. 

Anul 2023, al 17-lea an de funcționare a Centrului de Reabilitare a Animalelor Sălbatice Rănite a însemnat 150 de animale care au primit îngrijire în centrul nostru. Este în mare parte vorba despre păsări, precum berze (29), vânturei roșii (14) sau pescăruși (8), dar, în acest an, am primit în grijă și mulți pui de vulpi rămași orfani. 

Ca de fiecare dată, în perioada de cuibărire ne-am confruntat cu cel mai mare aflux de pacienți, fiind vorba de un număr semnificativ de pui de păsări căzuți din cuib. Acești pui au nevoie de atenție și hrănire constantă, iar, grație voluntarilor am reușit să facem față acestei provocări. În această perioadă, totodată, crește semnificativ și numărul apelurile telefonice la numărul nostru de urgență, fiind vorba de circa 1.000 de apeluri, doar în perioada mai-septembrie.  

Jumătate din pacienți au primit o nouă șansă la viață

Din nefericire suntem solicitați la numeroase cazuri de electrocutare, situații care rar au un final fericit, dar și la păsări lovite de mașini sau care s-au izbit de geamuri. 

Din cei 150 de pacienți ai noștri, 78 s-au recuperat și au fost eliberați în natură. De-a lungul anului v-am prezentat câteva dintre aceste cazuri. V-am relatat, în luna martie despre șorecarul comun cu aripa ruptă, care după o lună de îngrijiri a fost declarat apt de zbor. În luna aprilie a venit rândul celor trei berze care și-au petrecut iarna în centrul nostru să-și ia zborul. Tot în această lună doi codalbi au fost eliberați, după ce colegii noștri au montat dispozitive satelitare pe aceștia. Trebuie să amintim și ziua în care s-a umplut cerul de păsări vindecate. Cei 14 înaripate (10 berze albe, 2 vânturei roșii, o cucuvea și un șorecar mare) au fost eliberate în același zi în apropierea localității mureșene Miercurea Nirajului. 

Pe lângă păsări, 2023 a fost anul în care 14 țestoase europene de baltă, crescuți într-un incubator construit de colegul nostru, Sos Tibor, au înotat pentru prima dată în habitatul lor natural. 

Singuri nu am fi putut reușit!

Trebuie să mulțumim tuturor care ne-au sunat la numărul nostru de urgență (în 2023 am primit circa 3.000 de apeluri) și au încercat să ajute un animal sălbatic rănit. Deși majoritatea pacienților au ajuns la noi din județul Mureș, au sosit animale din toată țara și asta grație bunăvoinței unor cetățeni cu suflet bun, dar și a rețelei de medici veterinari cu care ținem legătura și care asigură îngrijirea animalelor, până ajung în centrul nostru. Activitatea centrului nu ar fi fost posibilă fără suportul financiar al sponsorilor și celor care și-au redirecționat 3,5% din impozitul lor.  Nu în ultimul rând suntem extrem de recunoscători Cabinetului Veterinar Vets4Wild și în special medicului Borka Vitális Levente pentru sprijinul necondiționat oferit centrului de reabilitare și animalelor aflate în dificultate. 

Lăsați un comentariu

This Post Has One Comment

  1. Brigita

    … „LA MULTI ANI !” … GANDURILE NOASTRE BUNE SE INDREAPTA CATRE DVS., … CU RECUNOSTINTA, CU APRECIERE PENTRU MUNCA PE CARE O DESFASURATI NECONTENIT, PENTRU A VENI IN SPRIJINUL NECUVANTATOARELOR CARE AU NEVOIE DE AJUTOR, … CUVINTELE NOASTRE NU SUNT INDEAJUNS PENTRU A EXPRIMA IN TOTALITATE CE SIMTIM, CAND AUZIM CATE EFORTURI DEPUNETI, PENTRU A VA MULTUMI, … SI NU IN ULTIMUL RAND, MULTUMIM VOLUNTARILOR DE ORIUNDE, … MULTUMIM MIILOR DE OAMENI CARE VRAND SA AJUTE UN ANIMAL IN SUFERINTA, AU APELAT LA DVS., LA MEDICII VETERINARI, ETC., … LE MULTUMIM PENTRU CA LE PASA, PENTRU CA N-AU TRECUT NEPASATORI, PENTRU CA EMPATIZEAZA CU ANIMALELE, ETC., … MULTUMIRI SI GANDURI BUNE INDREPTAM SI CATRE SPONSORI, CUNOSCUTI SAU ANONIMI, FARA DE A CAROR CONTRIBUTIE, POATE MULTE LUCRURI NU S-AR FI PUTUT REZOLVA, ETC., … LA INCEPUT DE AN, VA MULTUMIM, MILVUS GROUP… S-AUZIM NUMAI DE BINE, … 🙂🙂🙂