Viziune

Ne dorim o lume in care omul trăiește în echilibru cu natura, o apreciază ca valoare fundamentală şi aceasta se reflectă în acțiunile fiecăruia.

Misiune

Ne dedicăm toată activitatea pentru a conserva patrimoniul natural.

Desfășurăm acțiuni de conservare a speciilor periclitate, cercetare aplicată, conștientizare și educație, monitorizare a respectării legilor care ocrotesc natura și ne străduim să influențăm legislatorii de partea ei.

Valori

Expertiză: din echipa noastră fac parte biologi, ecologi, cu o experiență îndelungată în protecția naturii.

Credibilitate: în luarea deciziilor, ne bazăm deopotrivă pe modelele de bună practică și pe experiența proprie de pe teren.

Perseverență: suntem la fel de hotărâți în a ne urma misiunea ca în momentul înființării organizației, în 1991.

O scurtă istorie a organizaţiei

1991

Înființăm Asociația ”Grupul Milvus” la Tîrgu Mureș. Numele pe care îl alegem este al unei păsări observate rar în România, gaia roșie (Milvus milvus).

1993

Derulăm, timp de nouă ani (iulie-septembrie), prima tabără de inelare a păsărilor pe termen lung din România, în Munții Gurghiului.

1996

Lansăm Tabăra de inelare de pe Grindul Chituc.

2002

Timp de cinci ani, între lunile august și octombrie, cercetăm migrația păsărilor în cadrul unei tabere în Munții Măcinului.

2006

Înființăm la Sînsimion, județul Mureș, un centru de reabilitare a animalelor sălbatice. Suntem parteneri într-un proiect LIFE pentru conservarea vânturelului de seară.

2007

Intrarea României în UE ne oferă oportunitatea de înainta Ministerului Mediului o listă de propuneri pentru arii de protecție specială avifaunistică (SPA) – Natura 2000.

2009

Lansăm concursul internațional de fotografie de natură Milvus. Realizăm un recensământ la nivel național al popândăului, cu scopul de a propune noi arii protejate Natura 2000.

2010

Punem în funcțiune prima cameră web online pentru urmărirea berzelor din România, în Dumbrăvioara, județul Mureș. Demarăm primul nostru proiect LIFE – pentru protejarea acvilei țipătoare mici.

2011

Facem 397 de propuneri pentru situri noi Natura 2000, sunt desemnate oficial peste 100. În proiectul de conservare a urșilor, înregistrăm: prima capturare și marcare cu zgardă a unui urs, primul urs salvat din laț și primul pui de urs orfan salvat.

2013

Lansăm programe de monitorizare a păsărilor la nivel național, în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română (SOR). Coordonăm un recensământ național dedicat vidrei.

2015

În cadrul unui proiect cu finanțare europeană, pregătim planurile de management pentru patru arii protejate a căror specie-țintă e vânturelul de seară.

2018

Ministerul Agriculturii lansează două pachete de agro-mediu (subvenții pentru fermieri care aplică practici prietenoase cu natura) pe care noi le-am dezvoltat. Ne implicăm ca parteneri în primul proiect din România care se concentrează pe protejarea dropiei.

2020

În urma proiectului LIFE pentru conservarea dumbrăvencei, populația din vestul țării înregistrează o creștere impresionantă. Lansăm prima aplicație gratuită pentru determinarea păsărilor din România.

2022

Finalizăm cel de-al doilea proiect național de monitorizare a efectivelor păsărilor, împreună cu Societatea Ornitologică Română (SOR), în urma căreia ministerul publică în M.O. prima ”Listă roșie” a păsărilor din România (specii prioritare și specii pentru care România are o responsabilitate mare).

Photo: © Adrian Baltariu