Ne-a fost foarte greu să scriem acest articol. Suntem triști, șocați și ne simțim neputincioși.
Într-o dimineața de final de mai, colegii noștri ornitologi din regiunea Donețk din estul Ucrainei au fost întimpinați de o imagine tristă: trupul neînsuflețit al tânărului codalb Zador, eliberat recent după o reabilitare reușită.
Moartea lui, ca și în cazul miilor de alte păsări de talie mare, a fost cauzată de electrocutarea pe un stâlp neizolat de medie tensiune.
Zador era deja acolo de câteva zile, transmițătorul lui emitea semnale din același loc. Bănuiam că ceva nu este în ordine, dar vestea sigură am aflat-o numai după ce am primit relatarea colegilor din Ucraina.
Despre viața aventuroasă a codalbului am mai relatat de câteva ori, dar iată pe scurt. Zador a eclozat în lunca Dunării în Serbia și imediat după părăsirea cuibului a ajuns în custodia oamenilor primind un inel și un marcaj pe aripă, mai apoi eliberându-l.
Slăbit, a fost prins, din nou, în România de o persoană fizică, care după o perioadă a apelat la Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice Rănite.
Reabilitat și hrănit corespunzător toată iarna, a fost eliberat într-o condiție excelentă. În primele zile nici nu știa ce să facă cu libertatea recent câștigată, însă în scurt timp a prins elan și a pornit într-un turneu impresionant în Europa de Est.
În mai puțin de două luni a survolat spațiul aerian al României, Ucrainei, Serbiei, Croației, Ungariei, Sloveniei și Rusiei. Au urmat apoi ultimele bătai din aripi între sârmele ucigașe.
Încercăm să combatem în mod activ electrocutarea păsărilor. La început am obținut rezultate promițătoare cu ridicarea pe suport a unor cuiburi de berze albe. Au urmat proiecte LIFE pentru protecția acvilei țipătoare mici, șoimul dunărean și dumbrăveanca, unde am izolat mai mulți zeci de kilometri de secțiuni de linii de medie tensiune, considerați periculoși.
Cazul lui Zador ne arată foarte clar: păsările nu cunosc și nu respectă granițele politice iar protecția lor se poate realiza numai prin cooperare internațională.
Mulțumim pentru ajutor: Hám István (Voivodina, Serbia), Márk-Nagy János (Societatea Carpatină Ardeleană Satu Mare), Maksym Vysochin, Maxim Gavrilyuk (Ukraina)!
Pacat… am citit povestea lui… i-am furat dreptul la viata, … uneori, iar in ultima vreme destul de des, sunt foarte furioasa pe noi, oamenii… ma doare sufletul atunci cand o vietate sufera din cauza noastra, a unora dintre noi,… ex. barzoiul CRIS de la CARPINIS, care se pare ca a murit electrocutat in apropierea cuibului, in anul 2020… si-a facut ” datoria” si in acel an si mai apoi, A PLECAT.