Transportul

Transportul este responsabil pentru 16,2% din emisiile totale de gaze cu efect de seră. Jumătatea acestei valori provine din transportul de călători. Toți avem posibilitatea și responsabilitatea de a reduce amprenta noastră de carbon care provine din transport.

Te urci pe bicicletă, călătorești cu autobuzul sau mașina? Așa poți diminua amprenta ta:

Dacă este absolut necesar să te deplasezi cu mașina, poți conduce și într-un mod în care economisești energie:

  • Roțile umflate corespunzător reduc consumul
  • Evită accelerările excesive, frânarea bruscă
  • Când observi din timp că va trebui să oprești, de exemplu la un semafor, ia piciorul de pe accelerație și lasă mașina să ruleze din inerție, fără să frânezi, doar când este deja necesar.
  • Pe autostradă condu cu o viteză moderată. La majoritatea mașinilor, consumul crește brusc când atingi viteze de peste 120-130 km/h. Condu cu o viteză moderată prin care mașina ta consumă mai puțin.

Nu contează că vorbim despre transport local, național sau internațional, călătoria este o parte foarte importantă a vieții noastre. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că contribuie cu o cantitate semnificativă la amprenta noastră de carbon (Figura 1). Ce fel de tip de transport poluează cel mai mult? Pe care să-l evităm? Pe care să-l folosim? Cum să decidem cu ce să călătorim cât mai oportun?

Cea mai mare parte a emisiilor de gaze din transport – aproape trei sferturi – provin de la vehiculele rutiere, reprezentând 11,9% din emisiile globale de gaze – inclusiv mașinile, camioanele, motocicletele și autobuzele. Aproape jumătate din proporție provine din transportul de călători și doar 29,4% din traficul de marfă.

Avioanele sunt de multe ori denumite ca cele mai poluante mijloace de transport, chiar dacă emisiile lor contribuie doar cu 1,9% în emisia globală (Figura 1). 81% din acestea provin din transportul de călători și doar 19% provin din transportul de marfă.

Vasele maritime emit cantități similare ca avioanele. Emisiile lor contribuie cu 1,7% în emisia globală (Figura 1). Trenurile sunt unele dintre cele mai verzi mijloace de transport. Acest lucru este dovedit și prin cifre: trenurile sunt responsabile numai pentru 0,4% din totalul emisiei globale (Figura 1).

O persoană din România, emite anual 0,83 tone de gaze cu efect de seră în timpul călătoriilor sale (Figura 2). Acest lucru este sub media mondială, totuși este o cantitate semnificativă. De aceea îți recomandăm următoarele:

Mersul pe jos sau cu bicicleta și călătoria cu trenul sunt cele mai bune opțiuni. Alegerea bicicletei în locul unei mașini pe o distanță scurtă reduce emisia ta cu 75%. Dacă alegi să călătorești cu trenul pe distanțe medii, reduci cu 80% amprenta proprie de carbon. Dacă alegi trenul în detrimentul avionului, pe distanțe lungi, îți reduci amprenta de carbon cu 84%.

Valoarea depinde foarte mult de distanța călătoriei, de calitatea transportului public și de numărul pasagerilor.

Ce alegem: mașina sau avionul?

Mașinile și avioanele sunt cele mai poluatoare moduri de călătorie. Însă, ar trebui să reflectăm la gradul de poluare al fiecăruia. În această ecuație este importantă distanța.

Pe distanțe mai scurte de 1000 km, călătoria cu avionul are o amprentă de carbon mai mare, la peste 1000 km, mașina. Emisia de CO2 a transportului cu mașina depinde și de tipul autovehiculului. Unul mic emite 154 g dioxid de carbon pe un kilometru, iar o mașină 4×4 emite o cantitate aproape dublă (209-283 g). Amprenta transportului cu avionul depinde și de alegerea categoriei – business class sau economic.

Însă, în cazul în care împarți mașina cu mai mulți călători, deja ai diminuat semnificativ amprenta de carbon a fiecărei persoane cu care împarți drumul!

Pe scurt, poți reduce emisia ta de carbon legată de mobilitate prin următoarele:

  • Mersul pe jos sau cu bicicleta sunt cea mai bună opțiune.
  • Pe o distanță mijlocie, aproape întotdeauna, trenul este cea mai bună alegere.
  • De cele mai multe ori pe o distanță mijlocie mașina este o alegere mai bună decât avionul, chiar dacă călătorești singur.
  • Pe distanțe lungi, trenurile și vasele maritime emit mai puțin decât avioanele.
  • Dacă călătorești singur și trebuie să alegi între avion sau mașină, pe o distanță mai mare de 1000 de kilometri, atunci zborul la clasa economică este opțiunea bună.
  • Dacă călătorești împreună cu alții într-o mașină, în mod cert reduci semnificativ amprenta de carbon personală.
  • Mașinile electrice eliberează mai puțin dioxid de carbon decât cele care folosesc benzină sau motorină. Iar acest lucru este adevărat chiar și în cazul în care electricitatea folosită nu provine din surse verzi.