Közlekedés

Az közlekedésből származó energiafogyasztás a világ kibocsátásának 16,2 százalékáért felelős, aminek  több, mint felét a lakossági közlekedés adja. Így mindenkinek lehetősége és felelőssége van közlekedési lábnyom csökkentésében.

Felülsz a biciklire, felszállsz a buszra vagy beülsz az autóba? – így csökkentheted közlekedési szénlábnyomod:

 • A gyalolgás és a biciklizés mindig a legklímabarátabb opció.
 • Közepes távolságokon szinte mindig a vonat a nyerő.
 • Legtöbb esetben közepes távolságokon az autózás még akkor is jobb a repülésnél, ha egyedül utazol
 • Nagy távolságok esetén a vonatnak és a hajónak alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátása a repülőnél
 • Ha a vezetés, vagy egy 1000 kilométert meghaladó repülés között kell választanod, akkor a turistaosztályon való repülés növeli kevésbé a szénlábnyomod
 • Ha másokkal utazol autóval, akkor jelentősen csökkented az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátást
 • Az elektromos járművek szinte mindig alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátásúak, a benzin- vagy dízelüzemű autóknál. Ez különösen igaz az olyan országokra, ahol a villamos energia nagy része megújuló forrásból ered.

Legyen szó helyi, országos vagy nemzetközi közlekedésről, az utazás igen meghatározó része mindenki életének. Éppen ezért nem meglepő, hogy egész jelentős mennyiséggel járul hozzá a légkörbe kikerülő üvegházhatású gázokhoz. De vajon melyik a legszennyezőbb? Melyiket érdemes kerülni? Mi a jobbik döntés két rossz közül?

A közlekedésből fakadó gázkibocsátás legnagyobb része, közel kétharmada, a közúti gépjárművekből származik (1. ábra), ez a globális gázkibocsátás 11,9 százaléka. Ebbe beletartoznak a személygépjárművek, a teherautók, a motorbiciklik és a buszok. A közúti szén-dioxid kibocsátás közel fele, 45,1 százaléka származik a személyi közlekedésből, és csupán a maradék 29,4 százalék a teherforgalomból.

Bár a légiközlekedést sokszor említik úgy, mint a legszennyezőbb utazási eszközt, az ebből eredő kibocsátás a globális összkibocsátás csupán 1,9-százaléka. Ennek 81 százaléka személyszállításból és csupán 19 százaléka ered teherszállításból. A repülőkhöz hasonló mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki a hajók. Üvegházhatású gázkibocsátásuk mennyisége a globális érték 1,7 százalékát teszi ki. Köztudott, hogy a vonat az egyik legkörnyezetbarátabb közlekedési eszköz. Ezt az adatok is igazolják, hisz a globális összkibocsátás 0,4 százalékáért felelős.

Romániában, egy személy, éves utazásai során 0,83 tonna üvegházhatású gázt bocsát ki (2. ábra). Való igaz, hogy ez kicsit elmarad a világátlagtól, de mégis jelentős mennyiség. Éppen ezért a következőket tanácsoljuk: s legkörnyezetbarátabb közlekedési mód a gyaloglás, a biciklizés vagy a vonatozás. Ha rövid utakon az autó helyett a kerékpárodat választod lecsökkented a közlekedésből fakadó kibocsátásod 75 százalékkal. A vonat választása autó helyett közepes távolságokon lecsökkenti a szénlábnyomod közlekedésből származó részét 80 százalékkal, repülő helyett pedig hosszú távolságon 84 százalékkal. Viszont ez az érték nagymértékben függ az út hosszától, a helyi elektromos hálózat energiaforrásának típusától, a tömegközlekedés minőségétől és az utazók számától.

A legrosszabb szituáció: autó vagy repülő?

A repülés és az autózás egyedül a leglégszenyezőbb közlekedési mód. De, hogy a kettő közül melyik a kevésbé rossz választás, azon érdemes kicsit elgondolkodni. Az egyik legfontosabb mérce ilyenkor a távolság. 1000 km alatt, a repülésnek nagyobb s szénlábnyoma, 1000 km fölött pedig az autónak. Abban az esetben viszont, ha az autót megosztod valaki mással is, máris felére csökkentetted a rád eső szén-dioxid kibocsátás mennyiségét.

Az autózás egy főre jutó szén-dioxid kibocsátásának mértéke attól is függ, hogy milyen autót vezetsz. Míg egy kisautó 154 gramm széndioxidot bocsát ki kilométerenként, addig egy 4×4-es nagyméretű jármű már közel dupláját, 209-283 grammot. A repülésből fakadó szén-dioxid kibocsátásnak a mértéke pedig attól is függ, hogy business vagy turista osztályon utazol.

Ha kénytelen vagy autóba ülni, akkor vezethetsz energiatakarékosan:

 • a megfelelően felfújt kerekek csökkentik a fogyasztást
 • kerüld az intenzív, nagy gyorsulásokat
 • mihelyt meglátod, hogy meg majd kell állnod pl. egy lámpánál, elég gurulnod; kár nyomni a gázt, majd fékezni
 • amennyire a forgalom engedi, próbálj meg állandó gáznyomással (jajj, ezt hogy kell jól megfogalmazni) haladni, így fogyaszt a legkevesebbet az autó
 • ha autópályán mész, ne 130-al száguldozz; a legtöbb autónak 110-120 km/órás sebességnél hirtelen megugrik a fogyasztása. Válassz olyan sebességet, aminél még kisebb az autód fogyasztása