Cum să procedăm în cazul în care depistăm deținerea ilegală de păsări protejate

[singlepic id=774 w=320 h=240 float=left]

Ținerea în captivitate a speciilor de păsări autohtone din fauna sălbatică contravine legii. Acestea pot fi capturate doar pentru scop științific, repopulare sau în scopul înmulțirii în captivitate în vederea conservării, întotdeauna însă cu acordul autorităților competente.

Comercializarea acestora este însă interzisă cu desăvârșire! La noi, comerțul ilegal cu păsări ocrotite se desfășoară în mare măsură pe piețele orașelor mari, mai ales în zilele de duminică. Acest fapt de ilegalitate a fost eradicat doar în unele locuri din țară, unde de ani buni nu se mai practică vânzarea păsărilor, însă în majoritatea orașelor încă se mai practică frecvent această activitate. Aici sunt oferite spre vânzare mai ales păsări cântătoare din familia Fringillidae, cel mai des fiind întâlnite specii precum sticleți, scatii, florinți, cânepari, mugurari, cinteze, cănărași, dar oferta poate fi uneori surprinzătoare, cazuri în care sunt puse la vânzare păsări cântătoare insectivore, ciocănitori, sfrâncioci, vânturei roșii sau ulii păsărari. Aceste păsări sunt capturate de regulă cu bețe cu clei, care se face prin topirea fructelor de vâsc sau a unor materiale de cauciuc mai specific. Acest mod de capturare este în sine o contravenție și se pedepsește conform legii. Păsările sunt de regulă ținute în colivii mici, uneori ascunse în sacoșe, neexpuse direct la vedere. În astfel de cazuri, este bine să atragem atenția instituțiilor de stat abilitate (Garda de Mediu, AJVPS, Jandarmerie) despre existența acestor ilegalități, instituții care sunt îndreptățite să ia măsurile necesare pentru prevenirea și sancționarea acestor delicte. În cazul în care depistăm astfel de ilegalități, este bine să sesizăm în timp cât mai scurt autoritățile competente. Datele de contact al acestora pot fi accesate pe paginile www.gnm.ro, www.agvps.ro și www.jandarmeriaromana.ro. Dacă sesizăm comercializarea de păsări sălbatice în mod repetat pe unele piețe, este bine ca sesizarea către aceste organe să fie trimisă din timp. Totodată, putem apela și este indicat să apelăm la serviciul de urgență 112 și să solicităm deplasarea la fața locului a unui echipaj de poliție. După ce le prezentăm motivul solicitării, în prezența lor putem trece la eliberarea păsărilor deținute, iar autoritatea poate efectua legitimarea contravenienților și sancționarea acestora. Este util să cunoaștem legislația specifică, mai exact OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată de Legea 49/2001, OUG 195/2005 privind protecția mediului aprobată prin Legea 265/2006 și să avem o copie a acestora asupra noastră.

Lăsați un comentariu

This Post Has 6 Comments

  1. lone wolf

    LA piata progresu spre drumul gazarului in Bucuresti e un domn invarsta care Vinde sticleti bietele pasari aveau cozile si aripile lipite de clei….va rog faceti ceva….am auzit din conversatia cu alt domn dornic sa cumpere sticleti de LA el daca ar mai avea inafara de AIA si a zis Ca nu maI are ,dar are alte pasari mai scumpe.Bietele fiinte…azi am vazut asta ….

  2. silviu

    salut , cresc de aproape 1 an de zile o pasare , cred ca este un sticlete , l am gasit pe strada era ff mic nici pene nu avea m am chinuit sai dau de mancare viermi de lemn , in sfarsit a crescut acum mananca seminte iarba mere etc seara are un progam de zbor in casa timp de 30 min :), INTREBAREA MEA ESTE IL POT ELIBERA?

  3. Szilárd

    Bună Dan și mersi de informare.
    Din păcate, noi de aici nu putem face prea mult. Cu siguranță poliția nu cunoaște situația, nu știe care sunt specii autohtone de la noi, astfel ei nu pot lua măsuri nici în cayul în care ar vrea și ar exista voință din partea lor.
    Garda de Mediu de asemenea, foarte rar face autosesizare. Și la ei este problema, că nu prea dispun de personal pregătit în recunoașterea speciilor.
    Eu văd soluția ca cineva care cunoaște speciile cântătoare de la noi (Fringilide) face o sesizare la GNM și Poliție și merge împreună cu ei pe teren.
    Din păcate, de regulă vânyătorii scăpa la această prim-control de amendă, și vor primii doar sancțiune verbală. Dacă se repetă controlul la 2-3 săptămâni să zicem și vor fi iarăși prinși, poate vor primii și amendă. Păsările pot fi confiscate întotdeauna! Se pot elibera cele vii. Legile menționate în articolul de informare pot fi printate și prezentate organelor de control, deși GNM cunoaște, fiindcă are dreptul și obligația de a aplica.
    Cred, că totul se poate rezolva doar cu controale regulate și prin cale legală, astfel există speranța să restrângem acest delict.

    Vă mulțumim încă odată că ne-ați informat despre acest caz nefericit.

    Cu stimă,
    din partea Grupului Milvus Daroczi Szilard

  4. dan

    in constanta la piata brik unde duminica vin cu animale, politia trece pe langa ei.sunt foarte multe pasari prinse,unele chiar ranite.de ex duminica asta erau cred pe putin 6-7 vanzatori de pasari cu zeci de pasari.la noi pe malul mari aceste sunt cu sutele,migreaza spre bulgaria sau grecia in perioada rece.
    e un genocid ce fac acestia.imi spuneau ca din 200-250 pasari doar 30-40 traiesc restul nu se acomodeaza.pretul lor este de la 3 roni la 6 roni in functie de specie.
    administratorul pietei incaseaza taxa de taraba de la ei si trece mai departe.nu era normal sa anunte autoritatile?
    deci!!!!atentie politisti si garda de mediu ce mai asteptati????

  5. Vlad Cioflec

    Excelenta initiativa de a posta acest material pe site.

    In Bucuresti din pacate situatia e scapata de sub control, cel putin in zona Lacul Morii…
    Dar sunt convins ca in orasele mai civilizate fenomenul va fi diminuat sau eradicat de graba.

    Felicitari tuturor celor implicati in combaterea braconajului si mult succes in continuare!