Rezultate încurajatoare la recensământul de dropii din acest an

Populația de dropii este în creștere în regiunea Panonică – la această concluzie au ajuns specialiștii după cel de-al cincilea Recensământ de iarnă al dropiilor din Europa Centrală. În cadrul monitorizării organizate în luna ianuarie, Grupul Milvus, împreună cu colegi din Austria, Ungaria, Serbia și Slovacia, a numărat exemplarele observate în habitatele cunoscute ale speciei.

Recensământul sincron are loc iarna în mod deliberat, deoarece în această perioadă dropiile se adună în grupuri, astfel încât probabilitatea de a le identifica este cea mai mare. În plus, vegetația redusă nu împiedică observarea păsărilor, iar vremea rece face drumurile de pământ mai accesibile, ceea ce facilitează patrularea terenului și localizarea grupurilor de dropii.

Foto: Attila Nagy

Anul acesta, Grupul Milvus a colaborat atât cu Administrația Parcului Național Körös-Maros, cât și cu Administrația Parcului Național Hortobágy (HNPI) din Ungaria pentru a explora habitatele transfrontaliere ale dropiilor. Acest lucru a fost necesar deoarece anul acesta, pe lângă zona din jurul localității Salonta, au fost identificate dropii care au iernat și mai la nord, în apropierea orașului Oradea. Aceste exemplare probabil aparțin populației de dropii care cuibăresc în zona Bihari-sík, aflată sub jurisdicția HNPI. Angajații Grupului Milvus au străbătut o mare parte din habitatele transfrontaliere dintre localitățile Săcueni și Salonta, considerate potrivite pentru dropii, și au identificat 107 exemplare în zonele deja cunoscute din apropierea localității Salonta și de-a lungul râului Crișul Repede. Deși în decembrie au fost înregistrate și mai multe exemplare, acest număr reprezintă un record pentru recensămintele sincronizate tradiționale din luna ianuarie.

Trasee parcurse

Rezultatele monitorizării sincron arată că în Bazinul Carpatic au fost prezente cel puțin 2.722 de dropii, iar în regiunea de est (zona situată la est de râul Tisa, incluzând și habitatele din România) au fost observate un număr record de 1.345 de exemplare.

Deși aceste date sunt promițătoare și sugerează că populația panonică de dropii este în creștere, protecția speciei nu este încă asigurată în toate regiunile, în special în habitatele din Crișana. Din câte știm, zonele situate între râul Crișul Repede și granița cu Ungaria sunt utilizate de dropii doar ca locuri de iernare, însă ca specie cuibăritoare a dispărut din această zonă în urmă cu câteva decenii. În ceea ce privește habitatele dropiilor din zona Salonta, acestea sunt în continuare amenințate de numeroși factori negativi. Dacă nu reușim să asigurăm conservarea pe termen lung a acestor habitate și, în același timp, să îmbunătățim condițiile de viață ale dropiilor, specia ar putea dispărea definitiv din România ca specie cuibăritoare.

Lăsați un comentariu