Refugiu și vindecare: 18 ani în slujba animalelor rănite

Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice a împlinit, în 2024, 18 ani – o vârstă a „majoratului”, la care putem spune că avem maturitate și multă experiență în salvarea animalelor sălbatice care, dintr-un motiv sau altul, au nevoie de îngrijire medicală și de un loc unde să se poată recupera.

Trebuie să mărturisim că ideea înființării unui „spital” pentru animale nu a făcut parte din planurile noastre inițiale. Însă, în timpul activităților noastre, cutreierând țara pentru a monitoriza diverse specii de păsări, am întâlnit animale rănite, confiscate sau comercializate ilegal.

Așa a început totul…

Nu puteam să trecem nepăsători pe lângă aceste animale aflate în nevoie. În primii ani, locația de reabilitare era chiar în curtea biroului asociației, unde am improvizat cuști, iar mai târziu am construit voliere speciale. Cum acești pacienți aveau nevoie de îngrijire de specialitate, mai mulți medici veterinari din Târgu Mureș s-au implicat, iar datorită entuziasmului dr. Borka-Vitalis Levente a luat naștere asociația Vets4Wild. Pe măsură ce treceau anii, primeam în grijă din ce în ce mai multe animale, ajungând, în 2011, să tratăm deja 70 de păsări rănite pe an.

2012, un an de cotitură

În toamna anului 2012, Grupul Milvus, împreună cu Asociația Vets4Wild, a început construirea Centrului de Reabilitare a Animalelor Sălbatice din Sânsimion (județul Mureș). Grație proiectului LIFE „Conservarea șoimului dunărean în nord-estul Bulgariei, Ungaria, România și Slovacia”, am construit o volieră de 4 metri înălțime și 25 de metri lungime, pentru ca păsările de talie mare care ajung în grija noastră să aibă un spațiu unde să poată exersa zborul înainte de a fi eliberate.A urmat o vizită la partenerii noștri din Bulgaria, Green Balkans, care aveau deja peste 20 de ani de experiență în reabilitarea animalelor. Această experiență ne-a insuflat mult entuziasm și ne-a ajutat să conturăm un plan pentru dezvoltarea centrului nostru.

Prima volieră pentru păsări de talie mare

Munca noastră a început să dea roade

În 2014, am obținut rezultate record, atât în ceea ce privește numărul pacienților, cât și calitatea serviciilor noastre. Centrul a funcționat aproape tot anul la capacitate maximă, ceea ce ne-a arătat cât de mare este nevoia de dezvoltare. Am adăpostit 151 de păsări, 14 mamifere și o reptilă. Pentru a putea face față numărului mare de pacienți, am construit o volieră pentru berze, dar și un adăpost pentru mamifere de talie mijlocie (căprioare, jderi, iepuri etc.).

Am găsit aliați de nădejde

Câștigarea proiectului ”Înființarea unei rețele naționale pentru salvarea animalelor sălbatice rănite” finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014 în cadrul Fondului ONG în România a fost un alt moment crucial în viața centrului. Datorită acestui proiect am reușit:

  • să construim, în Sânsimion, mai multe voliere: una de dimensiuni mari pentru reabilitarea păsărilor de talie mare – o volieră cu cinci încăperi pentru păsările care nu pot fi reabilitate, dar pot fi vizitate de persoanele interesate de Centru – precum și un adăpost pentru țestoasele terestre și de apă; 
  • să lansăm o pagină web wildliferescue.ro, dedicată Centrului de Reabilitare pentru animale sălbatice, unde pot fi găsite toate informațiile utile legat de salvarea animalelor sălbatice rănite (hartă cu punctele de prim ajutor din țară, numărul verde, etc.;
  • să instalăm în volierele din Sânsimion o rețea de camere de supraveghere, conectată la internet, astfel putem supraveghea păsările și din Tg Mureș. 

Și asta nu este tot. Pe lângă sprijinul financiar am avut nevoie de aliați. O intervenție promptă este esențială pentru succesul reabilitării unui animal rănit. Pentru a asigura primul ajutor, am avut nevoie de cât mai mulți aliați—medici veterinari care să poată interveni de urgență, atunci când un animal rănit era găsit în apropierea lor. Conferința „Salvarea animalelor sălbatice rănite – aspecte veterinare”, organizată în 2016 de Grupul Milvus și Vets4Wild, a fost primită cu interes de medicii veterinari. Astfel, am reușit să punem bazele Rețelei Naționale de Salvare a Animalelor Sălbatice Rănite. În anul următor, am lansat un număr de urgență, astfel încât oricine găsește un animal rănit să poată semnala cazul rapid.

Medicii veterinari au vizitat centrul din Sânsimion

Am continuat să creștem

În anii următori, ne-am dezvoltat continuu. Pacienții care erau sub tratament au fost mutați în noile voliere construite cu ajutorul voluntarilor, într-o nouă locație din Târgu Mureș.  Totodată am continuat să vizităm alte centre de reabilitare, de la care am învățat modele de bune practici. Susținerea activității și dezvoltarea serviciilor nu au fost însă ușoare. Neavând finanțare de la stat, a fost nevoie de multe ore de voluntariat și de sprijinul a mii de oameni cu suflet bun, care au înțeles necesitatea existenței unui astfel de centru—primul de acest fel din țară.

Animalele au în continuare nevoie de noi

După 18 ani de activitate, tragem linie și încercăm să numărăm câte animale ne-au trecut pragul: aproximativ 3.000 de pacienți, mii de cazuri de consiliere telefonică și nenumărate animale care s-au vindecat și s-au reîntors în mediul lor natural.

Sperăm ca, în viitor, să ne putem continua munca și să vă relatăm multe alte povești de succes—povești despre animale care au primit o nouă șansă la viață.

Mii de mulțumiri tuturor care au contribuit ca acest centru să continue să funcționeze, dar și acelora care și-au adus aportul în salvarea animalelor sălbatice rănite.

Lăsați un comentariu