Puterea ascunsă a schimbărilor climatice

Scris de Láng Borbála

Efortul Chinei de zece ani pentru îmbunătățirea calității aerului și reducerea poluării are loc din cauza incidenței crescute a daunelor asupra sănătății. Reducerea poluării aerului cu aerosoli în Republica Chineză a condus la o încălzire a emisferei nordice, potrivit noilor cercetări publicate în Environmental Research Letters. Desigur, lucrul acesta nu este rezultatul direct al eforturilor țării asiatice de a atenua poluarea aerului, ci mai degrabă a schimbărilor climatice, al căror impact este mai sever decât se credea anterior, după cum se dovedește.

Aerosolii sunt particule mici care circulă în atmosferă ca produse secundare ale activităților umane (de exemplu arderea cărbunilor sau a lemnului) sau al fenomenelor geologice (erupții vulcanice). Acestea pot provoca o varietate de boli (în special ale sistemului respirator), dar pot afecta și randamentul agriculturii.

La fel cum aerosolii produși în urma unei erupții vulcanice pot reduce temperatura, particulele din aer provenite din activități umane pot provoca același lucru. Spre deosebire de gazele cu efect de seră care conduc la creșterea temperaturii, aerosolii (de multe ori în combinație cu vapori de apă) pot reflecta lumina soarelui mascând, astfel, efectul real al schimbărilor climatice.

Între 2006 și 2017, conducerea Chinei a urmat o așa-numită „politică a aerului curat” pentru a reduce cantitatea substanțelor nocive (cum ar fi sulfații și funinginea) în aer. Conform calculelor acest lucru a salvat, anual, viața a jumătate de milion de oameni.

Cu toate acestea, Yixuan Zheng (redactor al Environmental Research Letters) și colegii lui au fost curioși de impactul asupra climei a scăderii aerosolilor din atmosferă. Deoarece temperatura medie se schimbă foarte încet în condiții normale, chiar și o mică creștere în decurs de 10 ani poate fi descrisă ca o consecință a „politicii privind aerul curat”. Folosind un model bazat pe sistemele atmosferice și oceanice, Zheng și colaboratorii lui au ajuns la concluzia că din cauza politicii anti-poluare a Chinei, temperatura în emisfera nordică a crescut cu 0,1 grade. Acest rezultat ne arată că schimbările climatice sunt un fenomen atât de complex, încât măsurile de precauție locale pot scoate la iveală probleme mascate anterior.

Potrivit unui raport al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) o creștere a temperaturii globale de 1,5 până la 2,5 grade Celsius ar putea duce la dispariția multor specii de animale și plante, topirea ghețarilor și prăbușirea ecosistemelor.

Reducerea poluării aerului este o realizare extraordinară din partea Chinei, dar având în vedere rezultatele cercetărilor lui Zheng putem observa că ne confruntăm cu o problemă și mai complexă, mai gravă decât am crezut până acum.

„Bolile cauzate de poluarea aerului sunt o problemă gravă și prevenirea lor este, fără îndoială, importantă”, a spus Ken Caldeira, unul dintre colegii lui Zheng. „Dar este, de asemenea, important să înțelegem că eforturile noastre actuale și viitoare de îmbunătățire a calității aerului vor afecta lupta împotriva schimbărilor climatice”.

Surse:

1.Schreifels J J, Fu Y and Wilson E J 2012 Sulfur dioxide control in China: policy evolution during the 10th and 11th five-year plans and lessons for the future Energy Policy 48 779–89

2.Yixuan Zheng et al 2020 Environmental Research Letters 15 104052

3.https://www.met.hu/eghajlat/eghajlatvaltozas/hatasok-alkalmazkodas/

Lăsați un comentariu