Provocările puilor de barză albă

Într-unul dintre cuiburile de barză monitorizate de noi din Dumbrăvioara (județul Mureș) au pierit puii și am primit semnale că asemenea situații s-au înregistrat și în alte cuiburi.

De ce pot muri puii de barză

  • Condițiile meteorologice extreme sunt dincolo de controlul nostru
    Primăverile reci și ploioase sunt printre cei mai letali factori pentru puii de barză, mai ales în primele 10–20 de zile. Hipotermia și imunitatea scăzută le îngreunează supraviețuirea, chiar și cu părinți atenți.
  • Nu toți puii sunt meniți să supraviețuiască
    În sălbăticie, berzele depun adesea mai multe ouă decât pot crește, iar unii pui pier în mod natural când hrana este insuficientă. Este o strategie pentru a asigura supraviețuirea puilor cei mai puternici.
  • Comportamentul parental este adaptat pentru supraviețuire
    Ceea ce poate părea crud — cum ar fi îndepărtarea sau abandonarea unui pui — este uneori răspunsul instinctiv al părinților pentru a conserva energia și resursele pentru puii cei mai puternici.

Cercetări privind mortalitatea puilor de barză

Condițiile ploioase nu provoacă doar hipotermie, ci cresc și riscul infecțiilor fungice. Un studiu realizat în Germania a constatat că 44,6% dintre puii de barză morți examinați, cu vârsta sub 23 de zile, prezentau pneumonie fungică, cauzată în principal de Aspergillus fumigatus. Mediul umed din cuiburi favorizează, cel mai probabil, dezvoltarea unor astfel de agenți patogeni.

Un alt studiu realizat în Polonia a concluzionat că efectele temperaturii aerului și ale precipitațiilor modifică indirect resursele potențiale de hrană disponibile pentru berze, precum insectele, amfibienii, micile mamifere, etc.. Reducerea disponibilității hranei duce la înfometarea puilor sau le încetinește creșterea, iar expunerea la frig le poate spori vulnerabilitatea la mortalitate.

De ce nu este indicat să intervenim în aceste cazuri

  • Mortalitatea cauzată de condițiile meteorologice severe (ploaie, frig, vânt puternic, secetă, etc.) face parte din selecția naturală. Vremea severă afectează disproporționat puii mai slabi sau mai puțin adaptați, ceea ce contribuie la asigurarea supraviețuirii doar a celor mai puternici indivizi.
  • Principiul nostru de bază în conservarea naturii este că nu intervenim în procesele naturale, oricât de dureroase ar fi acestea. Barza albă nu este o specie amenințată cu dispariția, iar pierderea unor pui, oricât de tristă ar fi, nu pune în pericol supraviețuirea speciei.

Lăsați un comentariu