Vânturelul de seara trebuie salvat!

Acest program a fost initiat cu scopul de a controla/rezolva unele factori negative ce contribuie la caderea libera a populatiei cuibaritoare din Câmpia Crisurilor. În primul an acest program a fost finantat de Fundatia pentru Parteneriat – Miercurea Ciuc, una dintre cele mai importante organizatii care suporta financiar protectia pasarilor rapitoare.

Pentru a da piept cu problemele esentiale am desfasurat urmatoarele activitati:

  • localizarea a patru colonii importante în judetele Arad si Bihor
  • prepararea documentatiei necesare pentru a le propune ca si arii protejate
  • evaluarea populatiei din judetele Satu Mare si Timis prin implicarea voluntarilor
  • îmbunatatirea situatiei în ceea ce priveste posibilitatile de cuibarit prin amplasarea unor cuiburi artificiale
  • informarea publicului larg – în special localnicii – despre importanta si valoarea acestei specii, precum si despre facilitatile reprezentate de aceste colonii fata de agricultura prin amplasarea unor panouri informative, editarea unor brosuri, publicarea articolelor în ziare, proiectari si prezentari pentru copii etc.

Cele patru colonii alese sunt urmatoarele:

1. Aceasta colonie este al doilea* ca si populatia cuibaritoare din regiune cu 18 perechi în 2005. Se afla la 25 km spre nord de Oradea, lânga Râul Barcau si lipita de granita cu Ungaria. Colonia este practic instalata pe patru pâlcuri diferite de salcâm, aprox. de câte 0.5 ha fiecare. Între aceste salcâmeturi se întind pasuni întinse, araturi, cursuri parasite ale Barcaului. Alte specii importante ce cuibaresc aici în afara vânturelului de seara sunt urmatoarele: egreta mica – Egretta garzetta, stârcul de noapte – Nictycorax nictycorax, vânturelul rosu – Falco tinnunculus, dumbraveanca – Coracias garrulus, sfrânciocul cu fruntea neagra – Lanius minor. În perioada de pasaj apare regulat acvila pitica – Hieraeetus pennatus si serparul – Circaetus gallicus.

2. O colonie importanta se afla la 15 km spre sud de Oradea, într-un pâlc de salcâm, fiind prima colonie ce a fost gasita de colegii nostri în urma cu multi ani. Pe acele vremuri cuibareau peste 30 de perechi de vânturei de seara, acest numar a scazut drastic pâna în anul 2003 (doar 3 perechi). Deoarece am considerat ca dupa rezolvarea celei mai grave probleme (distrugerea cuiburilor de cioara prin împuscare) zona îsi va recapata vechiul potential, am desfasurat diferite activitati si în aceasta colonie, fapt ce a avut rezultate remarcabile: în anul 2005 numarul perechilor cuibaritoare a fost deja de 8, si speram ca acest proces de crestere sa nu se opreasca aici. Alte specii cuibaritoare: vânturelul rosu – Falco tinnunculus si grangurul – Oriolus oriolus, dar în perioada de cuibarit a fost de mai multe ori observat eretele sur – Circus pygargus.

3. O alta colonie (3-4 perechi) se afla exact pe granita judetelor Bihor si Arad, înconjurata de uriase pasuni saraturoase si de un brat mort al pârâului Teuz. Problema cea mai mare din cauza careia populatia cuibaritoare de aici a scazut drastic fata de anii ’90 (peste 20 de per.) este combaterea ciorilor în perioada cuibaritului, eveniment ce din nefericire are loc în fiecare an. Numeroase perechi de vânturel rosu – Falco tinnunculus si sfrâncioc cu frunte neagra – Lanius minor îsi gasesc aici conditii de cuibarit.

4. Ultima colonie aleasa de noi pentru a o proteja este foarte apropiata celei de mai sus, întinzându-se la nord-est de orasul Chisineu Cris, aproape de soseaua principala. Numarul perechilor de vânturel de seara ce cuibaresc aici variaza de la an la an (7-15 perechi), deoarece aici nefiind vreo colonie de cioara de semanatura, vântureii ocupa cuiburile razlete de cioara griva Corvus.c. cornix si cotofana Pica pica. Alte specii menite sa le amintim: vânturelul rosu – Falco tinnunculus, ciuful de padure – Asio otus, dumbraveanca – Coracias garrulus, pupaza – Upupa epops si sfrânciocul cu frunte neagra – Lanius minor.

* Cea mai numeroasa colonie a fost gasita doar la sfârsitul proiectului, aproape de comuna Sagu (jud. Arad). Colonia e instalata pe trei pâlcuri separate de salcâm, oferind conditii optime pentru cuibaritul a 67-70 de perechi de vânturei de seara în total. Acest sit va fi propus de catre Grupul Milvus ca si Arie Speciala Avifaunistica (SPA), categorie ce este inclusa în reteaua de arii protejate al Uniunii Europene, Natura 2000.