Păsări protejate, expulzate de Primăria Tîrgu Mureș!

IMG_0130

Cunoaștem și respectăm opinia celor care sunt deranjați de coloniile de ciori din Tîrgu Mureș, dar atragem atenția autorităților că distrugerea cuiburilor de ciori în perioada de cuibărit este o activitate ilegală, conform Legii 49/2011.

Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus” a propus primăriei de-a lungul timpului posibile rezolvări la acest conflict, dar până acum nicio propunere nu a fost acceptată. Dimpotrivă, angajații Primăriei din Tîrgu Mureș, în perioada 15-18 martie 2016, sub pretextul toaletării coronamentului au tăiat crengile arborilor care adăposteau cuiburi de ciori în coloniile din oraș. Vă reamintim că în coloniile de ciori trăiesc și ciufi de pădure (Asio otus) și vânturei roșii (Falco tinnunculus), două specii care deratizează orașul „gratuit” și într-un mod prietenos mediului. Asociația „Grupul Milvus” a sesizat Garda Națională de Mediu și Agenția Națională de Protecția Mediului cu privire la această abatere.

Există mai multe cauze pentru care aceste colonii se mută în orașe:

  • A scăzut numărul locurilor de cuibărit înafara localităților. Ciorile de semănătură preferă aliniamentele sau pâlcurile de copaci (de cele mai multe ori plopi) de la marginea drumurilor. În România, aceste aliniamente s-au plantat în anii 50 – 70, copacii au îmbătrânit (plopii sunt arbori cu o durată de viață scurtă) și în multe locuri au fost tăiați, iar alții nu au fost plantați de mai bine de 20 de ani. Cum aceste aliniamente dispar, ciorile se vor muta în orașe.
  • Gunoiul neacoperit din orașe constituie surse de hrană pentru aceste păsări.

Propunerile Grupului Milvus pentru rezolvarea situației:

  • Identificarea, localizarea coloniilor de cuibărit din oraș și identificarea celor care reprezintă un deranj real;
  • Identificarea coloniilor de la marginea orașului și nederanjarea acestora, chiar protejarea lor pentru a ține păsările aici și nu în oraș. Ex: dacă deranjul de la colonia de pe Insula Mureșului va continua, există șanse ca aceste perechi să se mute în oraș, formând chiar și peste 10 colonii mai mici în diferite zone ale orașului;
  • Identificarea în apropierea orașului a unor locuri propice, potențiale locuri de cuibărit și plantarea de pâlcuri și aliniamente de plopi, astfel ca pe termen lung, ciorile să aibă alte locuri de cuibărit decât cele din orașe;
  • Găsirea unor soluții pentru a determina păsările să nu cuibărească în zonele unde deranjul populației este semnificativ prin consultarea specialiștilor în fiecare caz în parte!

Dacă aceste indicații ar fi fost luate în seamă cu ani de zile în urmă, când au fost oferite, atunci problema ciorilor de semănătură din oraș ar fi fost parțial rezolvată!

12604647_936152069803580_988781888127962846_o

 

Lăsați un comentariu