Dansuri aeriene pline de grație! Pescăruși la platforma ecologică din împrejurimile orașului Oradea.
În pofida decorului, frumosul își găsește manifestarea printr-un moment care ar impresiona orice persoană. Sunt stolurile de pescăruși din zona depozitului ecologic județean din Oradea, un loc pe care cu greu ni l-am imagina scenariul unui dans plin de grație!
Și totuși este locul în care mii de păsări se adună pentru a se hrăni. Ecuația este simplă: zona în care puteți observa fenomenul de adunare al păsărilor este compusă din teritoriul propriu-zis al platformei de gunoi menajer și lacurile de balastieră învecinate (rezultate din activitățile de exploatare ale nisipului și pietrișului). Practic este un flux continuu de păsări între cele două puncte. Mai mult, pescărușii care se hrănesc aici, înnoptează atât pe lacurile mari de balastieră, cât și pe iazurile stației de epurare, respectiv lacurile de acumulare de pe Crișul Repede, în amonte de municipiu.
V-am făcut curioși?
Iată ce specii se pot observa la platformă: pescărușul râzător (cuibărește în număr mic la balastiere), pescărușul sur (oaspete de iarnă în România), pescărușul cu picioare galbene și pescărușul pontic. Câteodată apar și rarități, precum pescărușul negricios (3 observații în zonă) și pescărușul argintiu (2 observații). Evident, la depozitul de deșeuri sunt prezente și alte specii care nu fac mofturi la hrană, în special speciile de cioară.
De altfel, în urma observațiilor efectuate în cursul ultimilor ani, am identificat numeroși pescăruși dar și câteva berze, inelate în străinătate. Locurile de unde sosesc păsările au fost identificate datorită inelelor colorate, unice pentru fiecare exemplar și care pot fi descifrate cu ajutorul lunetelor sau a binoclului.
Harta vă indică locurile de observare a pescărușilor identificați la Oradea și distanța (în km) străbătută până în România.
Printre pescărușii cu inele colorate se remarcă și unul care a revenit de mai multe ori la Oradea, un exemplar de pescăruș râzător inelat în toamna anului 2013 în orașul Ełk din nord-estul Poloniei și observat aici pe 13 septembrie 2016 dar și 12 ianuarie 2018. Un alt exemplar de pescăruș, inelat la Budapesta în 2014, a vizitat în 2015 groapa de gunoi de la Hódmezővásárhely, ca în 2016 să ajungă la Oradea.
Până în momentul de față am identificat 20 de pescăruși cu inele colorate dintre care 18 pescăruși râzători. Din ei, 15 fuseseră inelați în același loc, un depozit de deșeuri din Zagreb (Croația).
Observațiile numeroase ale acestei specii, conform Atlasului păsărilor migratoare din Croația, pot fi motivate de faptul că pescărușii râzători inelați la ei prezintă o dispersie în direcțiile NE și SV.
Între timp noi ne bucurăm de ei!