Recensământul de iarnă al păsărilor acvatice în 2011

În peste 100 de țări în fiecare an se organizează recensăminte la păsări de baltă, numărul total al exemplarelor observate fiind de ordinul milioanelor. Acest amplu program de monitorizare (International Waterbird Census – IWC) este coordonat de către Wetlands International, o organizație de nivel global a cărei misiune constă în conservarea și reconstrucția zonelor umede. Specialiștii de la Wetlands International analizează informațiile colectate din pretutindeni furnizate de diferite organizații, generând rapoarte despre statutul de conservare al păsărilor acvatice și schimbările înregistrate privind populațiile acestora.

Rezultatele obținute datorită acestui program au contribuit la identificarea în 138 de țări a peste jumătate din cele 1369 de zone umede de importanță internațională, desemnate sub egida convenției de la Ramsar. Prin derularea programului IWC a devenit posibilă monitorizarea schimbărilor în privința numărului și distribuția păsărilor de baltă, colectarea informațiilor despre specii și situri mai puțin cunoscute, identificarea zonelor umede potențiale de a fi desemnate ca situri Ramsar, stabilirea statutului de conservare al speciilor de păsări acvatice, furnizarea unor informații vitale pentru Acordul privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice (African-Eurasian Waterbird Agreement – AEWA) respectiv Convenția de la Bonn a speciilor migratoare (Convention on Migratory Species – CMS), etc.

Un eveniment important în această privință este recensământul de iarnă al păsărilor acvatice organizat în luna ianuarie a fiecărui an, organizat în România în parteneriat de către Grupul Milvus și Societatea Ornitologică Română. Se colectează informații referitoare la statutul zonelor umede și se înregistrează toate păsările observate. Din nefericire, în iarna anului 2011 majoritatea habitatelor acvatice monitorizate au fost înghețate, motiv pentru care numărul păsărilor acvatice observate a fost inferior față de rezultatele obținute în anii precedenți. 28 de membri ai Grupului Milvus au contribuit în total la această acțiune, care au vizitat 53 de situri și au înregistrat 102887 exemplare de păsări aparținând a 64 de specii de baltă.

Lista celor mai des întâlnite specii acvatice este prezentată mai jos:

Anas platyrhynchos Rața mare 43736
Fulica atra Lișiță 19952
Larus canus Pescăruș sur 7895
Aythya fuligula Rață moțată 4667
Bucephala clangula Rață sunătoare 4531
Larus cachinnans/michahellis Pescăruș pontic/mediteran 4006
Aythya ferina Rață cu cap castaniu 3917
Phalacrocorax carbo Cormoran mare 1950
Mergus albellus Ferestraș mic 1762
Anas crecca Rață mică 1315

Cu această ocazie dorim să le mulțumim tuturor care au contribuit la colectarea acestor date. Pentru informații referitoare la rezultatele obținute în anii precedenți la scară națională vă rugăm accesați pagina http://www.sor.ro/IWC/rezultate.htm

Lăsați un comentariu