Mâini salvatoare: Levente Solyom

Indiferent dacă este vorba despre oameni sau animale, acordarea primului ajutor poate fi esențială în caz de rănire. De exemplu, dacă un animal rănit este găsit la câteva sute de kilometri de centrul nostru, este crucial să primească îngrijiri la fața locului, deoarece, fără acestea, s-ar putea să nu reziste drumului lung până la Târgu Mureș.

De aceea, este o adevărată binecuvântare că medicii veterinari care activează în diferite părți ale țării s-au alăturat echipei noastre. Fără ei, v-am povesti despre mult mai puține cazuri de animale sălbatice reabilitate cu succes. Unul dintre acești veterinari este Levente Solyom și colegii săi de la cabinetul veterinar Vet Point Vest din Arad, unde Levente își desfășoară activitatea.

Colaborarea noastră a început acum aproape 10 ani, atunci când am organizat conferința „Salvarea animalelor sălbatice rănite – aspecte veterinare” și am invitat medicii veterinari din țară să se alăture Rețelei Naționale de Salvare a Animalelor Sălbatice Rănite.

Nu doar animalele de companie au nevoie de îngrijire medicală. “Încercăm să ajutăm orice animal care ni se aduce. Preluăm animalul, întrebăm persoana care îl aduce când și unde l-a găsit. Dacă cunoaștem specia și putem oferi primul ajutor, începem tratamentul. Dacă avem nevoie de ajutor, avem un „telefon fierbinte” către Levente Borka” – spune Levente, care nu se sperie că nu a avut niciodată de-a face cu anumite specii, știind că medicul Levente Borka, este mereu la dispoziția sa cu sfaturi și informații utile.

Există situații în care o intervenție rapidă permite eliberarea păsării pe loc, fără a mai fi necesar transportul acesteia până la centrul nostru. Totuși, în alte cazuri, Levente Solyom și echipa sa transportă animalul rănit la clinica Vets4Wild din Târgu Mureș, unde îl predau medicului Levente Borka.

Întrebat care a fost cel mai memorabil caz cu care s-a ocupat, Levente Solyom a rememorat multe situații cu totul speciale. “Când vulturul tânăr, care a aterizat lângă Timișoara și nu mai putea zbura. Acum este locuitor al Grădinii Zoologice din Târgu Mureș. Sau bufnița care a suferit o leziune craniană și despre care credeam că va muri, dar datorită colegilor, a supraviețuit. Sau transportul celor 8-10 pui de bufniță pe care i-am dus lui Levente Borka. Sau când am avut un viespar rănit, iar socrul meu i-a vânat albine și viespi în curte” – a enumerat Levente Solyom.

Medicul veterinar Levente Solyom

Este mai bine să ne amintim de aceste cazuri decât de cele în care a fost necesară eutanasierea, lucru care și astăzi îi întristează pe Levente și pe colegii săi.

Fără Levente Solyom, colegii săi și cabinetul veterinar Vet Point Vest din Arad, precum și alți veterinari asemănători, deasupra noastră ar zbura mai puține berze, vulturi, bufnițe și alte păsări sălbatice.

Dacă ești medic veterinar și ai ajuta un animal sălbatic în nevoie sau ești voluntar și ai putea îngriji preț de câteva zile un ”pacient”, nu ezita să contactezi Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice pe numărul de urgență: 0722533816. 

Cu această ocazie, dorim să spunem un sincer „Mulțumim!” tuturor veterinarilor și voluntarilor care își aduc aportul în salvarea animalelor rănite. În următoarele luni ne propunem să vă prezentăm acest medici, pentru a afla de ce au decis să se implice.

Lăsați un comentariu