Încă o toamnă, încă un sezon de inelare pe Grindul Chituc

După ce toamna trecută am doborât toate recordurile anterioare ale taberei, putem considera sezonul actual unul mai tipic: am încheiat a unsprezecea toamnă consecutivă de inelare cu un număr total de 13319 păsări inelate, un număr relativ apropiat de media anilor anteriori. Pe parcursul celor 105 zile de inelare am marcat cu inele ornitologice 100 de specii de păsări, printre care și câteva specii rare.

Numărul de exemplare inelate în 2024 (bare roșii), comparat cu mediana anuală a celor mai comune specii din perioada 2014-2024 (bare portocalii).

În cazurile în care captura unor specii prezintă o fluctuație foarte mare între ani, este mult mai informativ să folosim mediana în loc de medie pentru interpretarea datelor. Mediana, spre deosebire de medie, nu este supusă influenței valorilor foarte mari sau foarte mici dintr-o serie de numere. Astfel, anul acesta am inelat cu 19% mai puține exemplare de muscari mici (Ficedula parva), cea mai abundentă specie a taberei, comparativ cu mediana anilor 2014-2023; la fel și în cazul pitulicii mici (Phylloscopus collybita), a cărei captură din acest an a fost cu 21% mai mică decât mediana multianuală a speciei. Pe plan opus, captura de lăcar mic (Acrocephalus schoenobaenus) a depășit cu 66% mediana multianuală, iar cea de pitulici fluierătoare (Phylloscopus trochilus) a fost mai mare cu 26%, comparativ cu mediana anilor anteriori (Fig. 1). Inelăm pițigoi albaștri (Cyanistes caeruleus) și de stuf (Panurus biarmicus) în numere însemnate doar în unii ani, astfel nu este surprinzător faptul că în 2024 am inelat cu 33% mai puțini pițigoi albaștrii, dar în schimb, am capturat de zece ori mai mulți pițigoi de stuf decât mediana anilor anteriori.
Pe parcursul anului, am primit informații despre patru exemplare inelate de noi și recapturate în străinătate: o pitulice fluierătoare a fost recapturată lângă Murmansk, Rusia, un lăcar de stuf și o presură de stuf (Emberiza schoeniclus) au fost recapturate în Israel și un o altă presură de stuf a fost recapturată în Parcul Național Tuzlivski Lymany din Ucraina. Noi la rândul nostru am recapturat o pitulice mică inelată în martie 2023 în Ierusalim.

La fel ca în anii anteriori, și în acest an am reușit să capturăm exemplare care aparțin unor specii rar observate pe teritoriul României (Fig. 2). Astfel, lista de specii rare din acest an a debutat cu un lăcar nordic (Acrocephalus dumetorum), continuând cu o pitulice de munte (Phylloscopus bonelli), o pitulice de Himalaya (Phylooscopus humei), două pitulici cu târtița galbenă (Phylloscopus proregulus), o presură mică (Emberiza rustica) și un mărăcinar siberian (Saxicola maurus).

Fig. 2. (a.) Lăcar nordic (Acrocephalus dumetorum), (b.) presură mică (Emberiza rustica), (c.) pitulice de Himalaya (Phylooscopus humei), (d.) pitulice de munte (Phylloscopus bonelli), (e.) mărăcinar siberian (Saxicola maurus) și (f.) pitulice cu târtiță galbenă (Phylloscopus proregulus).

Activitatea taberei de inelare din 2024 a fost asigurată de 100 de voluntari, cărora le suntem profund recunoscători. Mulțumim Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării pentru excelenta colaborare, și sperăm că vor continua să fie partenerii noștri și în viitor.

Lăsați un comentariu