Zöld energia a természet rovására?

A nemrég megszavazott törvény szabad utat ad a zöldre festett természetrombolásnak azzal, hogy ezentúl környezetvédelmi engedély nélkül lehet vízerőművet építeni akár védett területeken is Romániában. Mondhatnánk, hogy a vízerőművek építésével Románia növelni tudná zöld energia termelését, de az ilyen típusú erőművek nem megfelelő építése és működtetése létfontosságú vizes élőhelyek lerombolásával jár, amely nagyobb károkat okoz, mint amennyi haszna van az általa termelt energiának. Ezért összességében mégsem nevezhető zöldnek. Az utóbbi időben az EU és Románia is hozott olyan intézkedéséket, amelyekkel a biodiverzitás csökkenését és klímakatasztrófát igyekeznek elkerülni, de a szándék nincs mindig összhangban a cselekedetekkel.

Sajnos, nemcsak itthon, hanem a világ számos részén látszatmegoldásokkal igyekeznek elérni a klímaegyezmény céljait. Ilyenek többek között a törpe vízerőművek is, amelyek amellett, hogy nagyon fontos vizes élőhelyeket tesznek tönkre, elhanyagolható mennyiségű energiát termelnek. Egy nemrég megjelent tanulmány is a világ számos részén, védett területeken épülő vízerőművek problémájára hívja fel a figyelmet. A kutatócsoport több mint 12 ezer zölderőmű beruházást vizsgált a világ különböző részein. Ezeknek közel húsz százaléka természetvédelmi területet érintett. „Az energiatermelő létesítmények és az azokat övező infrastruktúrák, mint amilyenek az odavezető közutak vagy a megnövekedett emberi tevékenységek, hihetetlen károkat okozhatnak a természetben” – hívja fel a figyelmet Jose Rehbein, a tanulmány vezető szerzője.

Románia ugyan nemrégiben megszavazta a Környezetvédelmi Ügyészség létrehozását, de ha kiüresítik a természetvédelmet célzó törvényeket, akkor eszközök nélkül marad az új Ügyészség.

Felhívjuk a politikusok figyelmét, hogy a klíma célok elérése nem lehetséges a biodiverzitás védelme nélkül, ezért átfogó és ne csupán zöldnek látszó törvényeket hozzanak!

A zöldenergia termelés átfogó szabályozása mellett a lakossági energiafogyasztás csökkentése nagyon fontos annak érdekében, hogy a környezetre nehezedő nyomásunkat csökkentsük. Mindannyian tehetünk érte!

Ne hagyjuk, hogy a klímaváltozás véget vessen a játéknak!

Szóljon hozzá