Vörös vércse – gyakori faj, de különleges szülő

A vörös vércse (Falco tinnunculus) egyike a leggyakoribb romániai nappali ragadozó madaraknak. Igen jól alkalmazkodott többféle élőhelyhez, hegyvidéken és alföldön egyaránt megtelepszik. Városokban is előfordul. Más madarak fészkét foglalja el (varjak vagy szarka) vagy költhet sziklarepedésekben, fák üregeiben, ablakpárkányokon illetve bármilyen alkalmasnak ítélt üregben.

Ebben az időszakban a szülők fiókáikat etetik. Egy pár akár 6-7 fiókát is nevelhet, ami jelentős erőfeszítést igényel. Táplálékuk összetétele: rágcsálók, hüllők, rovarok és kis termetű madarak. A fiókák számára ez egy elég kritikus időszak, ugyanis a szűk fészeküregekből a testvérek közti civakodások miatt könnyen kieshetnek. Az esés önmagában is végzetes lehet, emellett autók is elcsaphatják vagy macskák, kutyák kaphatják el őket. Nagyváradon minden évben számos ilyen esetünk van.

A hozzánk kerülő egészséges fiókákat olyan fészkekbe tesszük ahol hozzájuk hasonló korú fiókák vannak. A szülők nem tesznek köztük különbséget és ugyanolyan odaadással nevelik őket. Ezt onnan tudjuk, hogy a fiókák mindegyike egyedi számozású jelölőgyűrűt kap ami alapján később azonosíthatók. Az örökbeadást követő pár hét múlva rendszerint egészségesek és életerősek.

A Nagyváradon talált fiókák általában a Mácsapuszta határában levő költőtelep fészkeibe kerülnek. Ez a telep az Álcsi-völgy Natura 2000-es természetvédelmi területen belül található. Itt minden évben több mint 30 pár vörös vércse fészkel, így könnyen találhatunk örökbefogadó családot. Igyekszünk kis létszámú fészekaljakat keresni, ahol a szülőket nem terheli meg túlságosan a plussz fióka. Mivel az általuk használt műodúkat mi szereltük fel, jól ismerjük őket, könnyen hozzájuk férünk és megfigyelés alatt tarthatjuk őket a továbbiakban.

Tanácsok a megmentőknek:

  • Ha a fióka egészséges: a megtalálási hely közelében levő biztonságos, magas helyre tenni ahol a szülők megtalálják és etetni fogják. Ez a legjobb megoldás, így nem kerül több ember kezébe, minimális a legyengülés és stressz veszélye.
  • Ha a fióka legyengült, sérült, ismeretlen vagy nehezen megközelíthető helyről származik: keressenek bennünket a +40 728-303.868 telefonszámon (Nagyvárad környékén) vagy a Vadállatok Rehabilitációs Központját:+40 0722-533816

Köszönjük mindenkinek aki eddig felkeresett bennünket, érdekelte őket a madarak jóléte és hozzánk hasonlóan abban voltak érdekeltek, hogy minél előbb visszakerüljenek természetes környezetükbe!

Szóljon hozzá