Vonuló Madarak Világnapja

Minden tavasszal és ősszel madarak milliói kelnek útra és tesznek meg hosszú vándorutakat a levegőben. Tavasszal a költés és fiókanevelés miatt tartanak a bőséges táplálékot nyújtó északi területek felé, ősszel a túlélés érdekében húzódnak biztonságot nyújtó vidékekre. Útjuk nem könnyű, a földrajzi akadályok leküzdése mellett az egyre fogyatkozó megállóhelyek, vadászat, csapdázás, mérgezés teszik nehézzé a cél elérését. Május 9-én őket ünnepeljük.
A nemzetközi jeles nap idéni jelmondata: “A madarak kapcsolják össze világunkat”. Ez utalás egyrész az ökológiai kapcsoltságra – a madarak több, egymástól nagy távolságra levő élőhelyeket kötnek össze, jelenlétük és szerepük mindenütt fontos. Másrészt utal a vándorlás nemzetköziségére, hiszen a madarak nem határok, régiók szerint szervezik életüket. Épp ezért védelmük nem is sikerülhet egyetlen vagy csak néhány jóakaratú ország közreműködésével.

Európai adatgyűjtés a vonuló madarakról

Tavaly áprilisban kezdte el működését a EuroBirdPortal portál amely egész Európában, szinte valós időben mutatja a vonuló madarak megfigyeléseit. Mintegy százezer amatőr megfigyelő évi 40 millió adatáról van szó, amelyeket térképeken nézhetünk. Romániából az OpenBirdMaps portálra felkerülő adatok napi rendszerességgel kerülnek át erre a honlapra, így más európai országokkal összevetve láthatjuk a hazai madarak tavaszi érkezését. A honlapon egyesével vagy páros ablakokban, többféle megjelenítési módot választhatva, animált formában figyelhetjük a tavalyi és idéni tavaszi érkezést és az elmúlt év őszi vonulását.

Mi tehetsz a vonuló madarak érdekében?

Tedd madárbaráttá a lakó- vagy munkahelyed kertjét. Fészkelésre alkalmas odúkkal, itatóval, táplálékot és búvóhelyet kínáló növényzettel.
Tartsd szemmel a háziállataidat. A szabadon kószáló házimacskák és kutyák főleg a fiókák kirepülési időszakában pusztíthatják a madarakat.
Mesélj barátaidnak a madarakról. Minél többen hallanak a vonuló madarakról, ismerik meg szépségüket és gondjaikat egyben, annál nagyobb esélyünk van megvédeni őket.
Csatlakozz hozzánk, lépj be egyesületünkbe, tanulj a madarakról telefonos alkalmazásunk segítségével és oszd meg velünk élményeidet, megfigyeléseidet. A madarak nem csak a világot, az embereket is összeköthetik.

Szóljon hozzá