Végveszélyben a magas természeti értékű gyepek

A Milvus Csoport komoly figyelemmel kíséri a különleges védettségű területek beszántását és betárcsázását. A legtöbb esetben ezek a mezőgazdasági munkák európai jelentőségű élőhelyek részleges vagy teljes elvesztéséhez vezetnek.

Ez történt Szentmárton és Mácsa (Arad megye) szomszédságában is, ahol több mint 350 hektár gyepterületet alakítottak szántófölddé.

100_4579

Az említett szikes gyepek természetvédelmileg nagyon jelentős élőhelyek, ezenkívül olyan közösségi jelentőségű fajok fontos életterét képezik, mint az ürge (Spermophilus citellus), a kék vércse (Falco vespertinus), a szalakóta (Coracias garrulus) vagy a kis őrgébics (Lanius minor).

Az esetet súlyosbítja, hogy a felszántott terület közvetlen szomszédságában egy természetes kék vércse költőtelep található, amelyet a Milvus Csoport az évek során több mint száz költőládával látott el. Itt évente 25-40 pár kék vércse fészkel, így a gyepek eltűnése a területen költő madarak számára is veszélyt jelent.

DSC01242

Az elpusztított gyepek egy életképes ürgepopulációnak is élőhelyet biztosítottak. Világszinten csak hat országban, köztük Romániában léteznek még ekkora méretű ürgetelepek, a károsult gyepterület pedig nagy jelentőséggel bírt a faj védelme szempontjából.

A szántás és tárcsázás következtében egy értékes szikes élőhely, egy legalább 200 egyedet számláló ürgepopuláció, valamint védett madárfajok, köztük a kék vércse és a szalakóta táplálkozóterületeinek nagy része tűnt el.

A Milvus Csoport feljelentést tett az Arad megyei Környezetvédelmi Őrségnél és a Környezetvédelmi Minisztériumnál.

Szóljon hozzá