Természetismereti nevelési tevékenységeink 2021-ben

Mindannyiunk számára fontos a természet, ezért kell megfelelő állapotban hagynunk a jövő nemzedéknek. Olyan fiatalokat szeretnénk, akik sok időt töltenek a természetben, jól ismerik és megértik. A tanulási folyamat révén megtanulják tisztelni és óvni a természetet. A gyerekek mellett a felnőttek figyelmét is fel szeretnénk hívni a természetet érintő problémákra.

A vírusjárvány 2021-ben is erősen befolyásolta Egyesületünk nevelési tevékenységeit, de ennek ellenére megpróbáltuk, a lehetőségeken belül maradva megtartani a természet iránt érdeklődő gyerekekkel és fiatalokkal való személyes találkozás élményét.

Összesen 27 tevékenységet tartottunk, amelyeken 676 diák (ezek közül 336 on-line csatlakozott) és 101 felnőtt vett rész.

Ezek között négy olyan csoport van ahol foglalkozásaink rendszeresen ismétlődnek és a gyerekek az évszakoknak megfelelően ismerkednek meg a madarakkal, téli etetéssel, vonulással, védelemmel, erdei és más életközösségek sajátosságaival.

Hat alkalommal találkoztunk felnőttekkel és középiskolás diákokkal, amikor természet-detektívesdit játszottunk, madarat gyűrűztünk, marosmenti élőhelyekkel ismerkedtünk és vízi gerincteleneket kerestünk.

Nyolc kirándulást szerveztünk, ahol felnőttek és gyerekek egyaránt ismerkedhettek állati nyomokkal, madárhangokkal és a nyárádszentsimoni Rehabilitációs Központunkkal.

Részt vettünk több, mások által szervezett eseményen, Nagyváradon (Péter Bácsi Kertje, Grund Egyesület) és Székelyudvarhelyen, ahol műodúkat helyeztünk ki és bemutató gyűrűzést tartottunk.

A körülményekhez igazodva egy online versenyt is hirdettünk, ahol több fordulóban 60 résztvevő vett részt az ország 6 megyéjéből. Bekapcsolódtunk a Creactivity Országos Gyerek Fesztivál vetélkedőbe is, ahol 2 tevékenységünkre 276 résztvevő regisztrált.

A felnőttek se maradtak ki: 19-en vettek részt a négy napos, pedagógusoknak meghirdetett, Szenétén tartott képzésünkön.

Szinte mindegyik nevelési tevékenység és az előkészítő munka során önkéntesek is támogattak bennünket, összesen 17 ember segédkezett tavaly. Nagy köszönet nekik és minden olyan intézménynek, iskolának, egyesületnek aki segített bennünket! Tevékenységeinket hosszabb távra tervezzük. Ha többet szeretnétek tudni róla, látogassátok meg honlapunkat és vegyétek fel a kapcsolatot nevelési programjaink felelősével:  Kis Réka Beáta, tel 0723-929170, 0725226175, e-mail: reka.kiss@milvus.ro, kiss.reka.beata@gmail.com

Szóljon hozzá