Sérült vadállatok szolgálatában

Ünnepnapnak számít minden olyan nap, amikor elengedhetünk felgyógyult madarat, emlőst vagy akár hüllőt. Szerencsére idén is számos sikertörténetnek voltunk szemtanúi. Ilyen volt legutóbb egy uráli bagoly esete, amely egy hosszú lábadozás után repült el november végén. 

A 2022-es évben rengeteg hívás érkezett be aggódó állatbarátoktól. A segélyhívó telefonvonal több mint 2000-szer csörgött. Szerencsésebb esetekben elég volt a telefonos tanácsadás.

Volt viszont számos olyan eset, ahol a sérült állatnak orvosi ellátásra volt szüksége, és így a Vadállatok Rehabilitációs Központjába kerültek. A Vets4Wild állatorvosai és az országos vadon élő állatok mentőhálózat segítségével 176 „betegünk” volt, ebből 175 madár és egy emlős, pontosabban egy sün volt.

A gondozásunkba került madárfajok közül megemlíthetjük az egerészölyvet (10), a vörös vércsét (26), a kuvikot (15), a sárgalábú sirályt (9). A listát azonban a fehér gólyák vezetik. Idén jelentősen megnőtt a gondozásunkba kerülő gólyák száma. A 31 madár közül néhányan megsérültek, mások a szárazság okozta táplálékhiány miatt legyengültek, de a legtöbbjük felépült és ősszel melegebb területekre tudott repülni. Négy közülük a Marosvásárhelyi Állatkertben talált új otthonra , további négy pedig a szentsimoni központunkban telel, majd tavasszal újra szabadon repülhet.

A tavasz eljövetelét izgatottan várja két rétisas is, amely addig a központunk röpdéiben edzi szárnyait. A gondozásunkba kerülő állatoknak a gyógyulásukig nemcsak orvosi ellátásra és élelemre van szükségük, hanem elegendő helyre is, ahol gyakorolhatják a repülést, és felkészülhessenek a természetes élőhelyükre való visszatérésre. Idén folytattuk a röpdéink bővítését és egy új röpde építését.

Hogy a jövőben is sikerüljön minden sérült állatnak megfelelő gyógyulási körülményeket biztosítani szükség van további befektetésekre. Szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik adományokkal vagy jövedelem adójuk átirányításával támogatták központunk munkáját. Az állatoknak továbbra is szükségük van rátok és reméljük, hogy 2023-ban is számíthatunk a segítségetekre. Nagy taps jár Borka Leventének, a Vets4Wild állatorvosának és minden olyan állatorvosnak és állatbarátnak, akik hozzájárultak egy sérült vadállat megmentéséhez.

Szóljon hozzá