TRANSGREEN – Zöld infrastruktúra a Kárpát-medencében

A gyorsfogalmi- és vasúthálózat mind belföldi, mind európai szinten folyamatos fejlesztések terve alatt áll. Az infrastruktúra fejlesztése a Kárpátok Régiójában is kiemelt cél, mely egyben azzal a veszéllyel is fenyeget, hogy értékes természeti területek, többek közt Natura 2000 területek esnek áldozatul, válnak töredezetté. Annak érdekében, hogy ezeket a fenyegetéseket csökkentsük, a TRANSGREEN projekt keretén belül több ország – így Magyarország, Csehország, Románia és Ukrajna – összefogott egy környezetbarát és biztonságos közlekedéshálózat fejlesztéséért.

A Transgreen projekt fő célja olyan megoldásokat keresni, amelyek a nagyobb infrastrukturális beruházásokat természetkímélően valósítják meg, a Kárpát-medence biodiverzitásának megőrzése érdekében.

TRANSGREEN projekt olyan szervezeteket fog össze, amelyek az infrastruktúra fejlesztésért felelősek, vagy a természetvédelemben tevékenykednek, így egy integrált megközelítést biztosítva a környezetbarát és biztonságos infrastruktúra fejlesztésért a Kárpáti Régióban: helyi nonprofit szervezetek, regionális hatóságok, nemzetközi szervezetek, kutatóintzetek, egyetemek, természetvédelmi szervezetek vesznek részt a munkában. Ezen szervezetek megfelelő tudással, hatáskörrel, kapacitással és tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy olyan megoldásokat találjanak, amelyek csökkentik a környezetet érő káros hatásokat és a zöld Infrastruktúrát szem előtt tartva tervezzenek. Egyik központi elem az ökológiai folyosók zavartalan fenntartásának megvalósítása, mely biztosítja a fajok zavartalan mozgását, többek között azokét is, amelyekre nagy hatással vannak a vonalas infrastrukturális létesítmények: a nagytestű ragadozók (barnamedve, farkas, hiúz) és bizonyos növényevő fajok.

Az infrastruktúra-fejlesztésre vonatkozó intézkedések, javaslatok négy mintaterületre fókuszálnak: Marosvásárhely-Jászvásár autópálya (Románia), Kürtös (Máriaradna)-Déva vasútvonal (Románia), Miskolc-Kassa-Ungvár autópálya (Magyarország-Szlovákia-Ukrajna), Beskydy autópálya (Csehország-Szlovákia). A projekt az infrastruktúra integrált tervezéséhez nyújt javaslatokat, és ennek politikai integrációját támogatja.

Projekt partnerek:

 • Románia – Milvus Csoport, WWF Romania
 • Magyarország – CEEweb a Biológiai Sokféleségért
 • Ausztria – WWF International Duna-Kárpátok Program (vezető partner), a Kárpátok Egyezmény titkársága
 • Csehország – Friends of the Earth Czech Republic – branch Olomouc, Nature Conservation Agency, Transport Research Centre
 • Szlovákia – National Motorway Company, State Nature Conservancy of the Slovak Republic, SPECTRA – Centre of Excellence of EU – Slovak University of Technology in Bratislava

Társult projekt partnerek: 

 • Románia – Ministry of the Environment, Ministry of Transport;
 • Szlovénia – Ministry of Infrastructure;
 • Magyarország – Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.;
 • Ausztria – Ministry for Transport, Innovation and Technology;
 • Csehország – Ministry of the Environment;
 • Lengyelország – Ministry of Infrastructure and Construction;
 • Ukrajna – Ministry of Ecology and Natural Resources, Transcarpathian Regional State Administration – Department of Ecology and Natural Resources

Projekt honlapja:

Transgreen official page (English language)

Pénzügyi támogatás:

A TRANSGREEN projekt (DTP1-187-3.1-TRANSGREEN) az Európai Unió, Interreg Duna Transznacionális Program (DTP) társfinanszírozásával valósul meg 3. Prioritás – Jobban összekapcsolt és energiatudatos Duna Régió, Specifikus cél – Környezetbarát és biztonságos közlekedési rendszerek, városok és vidéki települések kiegyensúlyozott megközelíthetőségének támogatása.