Mondj nemet a petárdákra és tűzijátékokra!

Minden év végén rengeteg kutya és macska tűnik el otthonról, de a tűzijátékok és petárdák nemcsak a háziállatok számára jelentenek hatalmas kellemetlenséget, hanem néha, akár halálos kimenetelűek is lehetnek a vadállatok számára.

Fotó: Welfare for Animals

Egy holland kutatásban három éven keresztül vizsgálták a tűzijátékok hatását a madarakra. Radarokkal figyelték a települések közelében levő védett területek feletti légteret. Szilveszter éjfél után néhány perccel az addig üres képernyő megtelt a tömegével felzavart madarak jeleivel. Az éjjeli pihenőjükből felvert madarak átlagosan 45 percen keresztül maradtak a levegőben. Ez ugyan nem okozza közvetlenül a halálukat, de az így elhasznált energiatartalék és stressz jelentősen csökkentheti életben maradási esélyeiket a következő napokon.

A petárdák és a tűzijátékok káros hatása minden évben vita tárgya. Egyes helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy eltörlik ezt a régi szokást. Jászvásár (Iași) város önkormányzata például a szilveszteri tűzijátékot fényjátékkal és 200 drónnal helyettesíti, ami állatbarátabb. Marosvásárhelyen is lézerparádéval helyettesítették a hagyományos tűzijátékokat. A Besztercei Polgármesteri Hivatal, bár zöld utat adott a szilveszteri tűzijátékoknak, az idei évtől kezdve már nem ad engedélyt a pirotechnikai anyagok árusítására.

A Milvus csoport üdvözli ezt a kezdeményezést, és nem ajánlja a zajos tűzijátékot és petárdázást, helyette támogatja a csendes, gyertyafényes és természetbarát ünneplést.

Szóljon hozzá