Madarak az éghajlatváltozás viszontagságaiban

A madarak szélsőséges időjárásra adott válaszának megismerése segíthet a természetvédelmi erőfeszítésekben – állítja egy nemrég megjelent tanulmány. Nem minden madárfajt érint egyformán a globális felmelegedés, s ezért a folyamatok megismerése létfontosságú védelmük érdekében.

A madarak egyszerre érzékenyek és válaszadók a környezeti változásokra – állítja Ben Zuckerberg a Wisconsin-Madison Egyetem ökológia professzora. Az eredmények szerint egyes madárfajok könnyen adaptálódnak majd az új időjárási viszonyokhoz, míg mások túlélése veszélybe kerülhet.

A kutatás bizonyítja, hogy a hosszú távú vonuló fajok, amelyek trópusi környezethez szoktak, jobban viselik a magas hőmérsékleteket az állandó, és csak rövidtávon vonuló társaiknál. Egy néhány hétig tartó forróság utóbbiaknál 10-30 százalékos állománycsökkenést is okozhat.

A szárazságra pedig a ritka fajok érzékenyek különösen. Míg a varjakhoz hasonló generalisták, egy sokáig tartó aszály következtében leromlott élőhelyről könnyen váltanak más élőhelyre, addig speciális élőhelyet igénylő fajok számára ez szinte lehetetlen.

A kutatócsoport Észak-Amerika keleti részén 109 fajt figyelt meg tizenöt éven keresztül. Az eBird nevű citizenscience kezdeményezésnek köszönhetően több mint 830 000 adatot dolgoztak fel. Az online felületre madárkedvelők töltik fel megfigyeléseiket. Ezeket a vetették össze a kutatók a vizsgált területek hőmérséklet és csapadék mennyiség adataival. Így jöttek rá, hogy a különböző időjárási változások, hogyan befolyásolják a különböző fajokat.

Az első nagyszabású, az amerikai földrész felét átfogó tanulmány célja, hogy megismerjük a madarak szélsőséges időjárásra adott válaszát. A tanulmány segíthet, hogy jobban megértsük, mely fajokat veszélyezteti erőteljesebben a globális felmelegedés és pontosan mit tehetünk annak érdekében, hogy a fajok tudjanak alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz.

Szóljon hozzá