Nagyszámú törpekuvik megfigyelés a Keleti-Kárpátokban

TorpeAz ősz beálltával, több más madártani felmérés mellett, ismét elkezdődtek a törpekuvik (Glaucidium passerinum) hazai állományát, élőhelyét és egyedsűrűségét felmérő terepi munkák is. 2014 november 11 és 13 között a Milvus Csoport tagjai Neamț és Szucsáva megyében végeztek megfigyeléseket. A két és fél nap alatt hat darab, egyenként tíz pontból álló pontcsomó került felmérésre, ami 60 megfigyelőpontot jelent. Ezekben összesen 46 madarat sikerült pontból észlelni (látni vagy hallani) és 2 madarat a pontok között megfigyelni. Bár korábbi években is végeztünk hasonló felméréseket, ezek eredményei elmaradnak a most regisztráltakhoz képest. Az egy ponton megfigyelt legtöbb madár 5 volt (három hím és két tojó).

t3A késő őszi – tél eleji periódus igen alkalmas az ilyen jellegű felmérésre, mivel a törpekuviknál ilyenkor van a párválasztás ideje, így a hím és tojó madarakat egyaránt be lehet csalogatni CD-ről lejátszott hang segítségével.

A fent említett tevékenységek a „A Madárvédelmi Irányelv 12-es cikkelyén alapuló országos madártani felmérési és kezelési rendszerˮ projekt keretén belül történtek.

Szóljon hozzá