Energiafogyasztás otthon

A lakások energiafogyasztása (világítás, főzés, eszközhasználat, fűtés, stb.) felelős a világ üvegházhatású gázkibocsátásának 10,9 százalékáért. A Közép-Európai lakosság energiahasználatának jelentős részét a lakásfűtés teszi ki.

Romániában az elektromos áramfogyasztás és a fűtés során évente 1,51 tonna üvegházhatású gázt bocsátunk ki a levegőbe fejenként (1. ábra).

1.ábra. https://ourworldindata.org/co2-and-other-greenhouse-gas-emissions

A következőket tudod tenni, hogy csökkentsd a háztartásod energiafogyasztását:

  • A lakásod energihataékonyságáért legtöbbet úgy tehetsz, ha hatékonyan leszigeteled és korszerű fűtésrendszert szerelsz be
  • Ha a fenti nem kivitelezhető jelenlegi életedben, akkor szigeteld a nyílászárókat függönyökkel, ablak-párnákkal, szigetelő géderrel.
  • Cseréld le az égőket energiatakarékosra. Ha nem tudod az összeset, akkor azokat, amelyeket a legtöbbet használsz
  • Húzz ki mindent a konnektorból, amikor nem használod
  • Fűts hatékonyan. Húzd lennebb a fűtést a megszokottnál egy kicsivel. Ha elmész több napra, akkor húzd lennebb, de ne annyival, hogy kihűljenek a falak.
  • Amikor csak lehet, a sütőt az étel berakásával egyszerre kapcsold be

A lakásod energiahasznosításán szinte mindig javíthatsz, az ötletek és tanácsok tárháza végtelen. Íme néhány példa, hogy mivel is tudod elkezdeni:

Húzd lennebb a fűtést!

Gondoltad volna, hogy 1°C-kal alacsonyabb hőmérséklet már 5-6%-kal csökkenti az energiafelhasználást? Ahhoz, hogy komfortosan érezd magad otthon, nem kell 25 °C fokra fűteni a lakást. Sőt nem is egészséges. Állítsd a termosztátot 20-21 °C fokra mikor ébren vagy, és húzd le 16-18 °C fokra mikor alszol.

Vastag függönyt az ablakra!

A vastag függöny, vagy a redőny nagyon jó megoldás a rosszul szigetelő ablakra. De fontos, hogy a fűtőtestet semmi esetre se takard le, mert akkor csökkented annak teljesítményét.

Húzd ki a konnektorból!

Hányszor hagytad már a telefontöltőt a konnektorban? Pedig energetikai szempontból nagy hiba, hisz ha a telefon nem is töltődik, akkor is fogyaszt áramot. Ugyanez igaz a többi elektronikai eszközre (hajszárítóra, vasalóra, mixerre stb.) is. Húzd ki őket, mikor nem használod.

Ne melegítsd elő, ha nem muszáj!

Rengeteg recept előszeretettel írja, hogy az ételt előmelegített sütőbe süsd meg. Gondoltál már arra, hogy ehhez mekkora többletenergiára van szükség? Amihez nem feltétlen muszáj, ne melegítsd elő, hisz pont olyan finomra fog megsülni akkor is, ha az étel berakásával egyidőben kapcsolod be a sütőt.

Házfelújításkor szigetelj!

Lakásod felújításakor vagy új ház építésekor kiemelt figyelmet igényel a jó minőségű nyílászárók kiválasztása és a hatékony szigetelés megtervezése. Pénzeden ne ezen spórolj. Az évek során megköszönöd majd magadnak, hogy jól szigetelt az otthonod, hisz az igényesen szigetelt lakások akár fele annyi energiával kifűthetők nem rendesen leszigetelt társaiknál.

Szellőztess energiatakarékosan!

Szellőztetésnél télen a meleget, nyáron a hideget kell megőriznünk.
Télen gyors szellőztetésre van szükség, hogy csak a levegő cserélődjön ki, de a falak ne hűljenek le. A nap legmelegebb időszakában, amikor otthon is vagy,  rövid kereszthuzattal érheted ezt el.
Nyáron arra kell nagyon figyelnünk, hogy a falak ne melegedjenek fel, mert tartósabb melegek idején már nagyon nehéz lesz visszahűteni őket. Ezért már az első melegek megjelenésétől nagyon tudatosan kell szellőztetni. Akkor nyissunk ablakot, amikor a külső hőmérséklet a lakás hőmérséklete alá csökken. A legnagyobb melegekben erre csak a nagyon késő esti órákban adódik lehetőség, amikor már aludnánk, ilyenkor inkább csak a hajnali órákban nyissunk ablakot. A lehető legtöbb ablakot és esetleg az ajtókat is nyissuk ki a lehető leghosszabb ideig, amíg a külső hőmérséklet alacsonyabb. Így nem csak a lakás levegőjét hűtjük le, hanem a falakat is és a lakás nem fog visszamelegedni, ha becsuktuk az ablakokat.

Válassz tudatosan háztartási és elektronikai eszközöket!

Egyre több, elméletileg életünket segítő háztartási, kerti vagy elektronikai eszközt lehet kapni, amelyek előállítása és használata is rengeteg energiafelhasználással jár.
Vannak olyan gépek, mint például a mosogatógép, aminek használata valóban kevesebb energiát (és ebben az esetben vizet is) fogyaszt, mintha kézzel végeznénk. De nagyon sok olyan energiát fogyasztó eszköz van, amelyről ez korántsem mondható el, ráadásul a mindennapjainkat sem könnyíti meg feltétlenül, mert például több időnkbe kerül a tisztítása, mint amennyit a használatával megspórolunk és még felesleges helyet is foglal a lakásban.
Háztartási vagy kerti gépek vásárlásakor mindig mérlegeld, hogy az valóban ki tudod-e használni, tényleg egyszerűbbé fogja-e tenni a mindennapjaidat, megéri ez az a kibocsátás, amit az előállítása és használata okoz.

Ha sikeresen kiválasztottad azokat az eszközöket, amelyeknek használata valóban segíti a mindennapjaidat, akkor vásárláskor figyelj a minőségükre, így használhatod őket a lehető leghosszabb ideig.