Egy pórul járt uráli bagoly története és egyéb hírek a Rehabilitációs Központból

Egy uráli bagoly koordinációs problémák miatt (valószínű mérgezett táplálékot evett) került a marosvásárhelyi Vadállatok Rehabilitációs Központjába. Miután dr. Borka Levente kezelésbe vette és a Milvus gondját viselte, úgy tűnt, hogy a madár rendbe jött és el lehet engedni. Azonban amikor a város közelében elengedtük volna, egyenesen a kamerát tartó ijedező kolléganőnknek repült, majd közeli bozótban landolt. Szerencsére senkinek sem esett baja és a madár Nyárádszentsimonba került, hogy egy tágasabb röpdében gyakorolja a repülést a következő szabadon engedésig.

Október folyamán a Rehabilitációs Központunkba kilenc madár érkezett be, az ország különböző részeiről (fehér gólya, kabasólyom, füleskuvik, macskabagoly, csíz, tengelic, erdei fülesbagoly, balkáni gerle, egerészölyv).
A marosvásárhelyi helyi rendőrségtől több, orvvadászatra használt kalitkát vettünk át énekes madarakkal, amelyeket azonnal elengedtünk. Sajnos közülük három elpusztult. Az énekes madarak befogása és a velük való kereskedés, törvénybe ütköző tevékenység, ezért igyekszünk együttműködni a hatóságokkal, hogy megpróbáljuk minimalizálni a káros hatásait. Ajánljuk, hogy senki ne vásároljon ily módon befogott madarat! Azért sem mert nagy részük nem bírja a fogvatartást és rövid időn belül elpusztul.
A vadállatokat mentő hálózatunk továbbra is elérhető a wildliferescue.ro oldalon, és bármikor hívhatóak vagyunk a 0722 533 816 telefonszámon. Október során 35 hívásra válaszoltunk és minden esetben megpróbáltuk a legjobb megoldást találni.

Szóljon hozzá