A Milvus Csoport által üzemeltetett OpenBirdMaps adatbázis az EuroBirdPortal hozzájárulói között

eurobirdportal.org

A European Bird Census Council által fenntartott EuroBirdPortal egy, a madarak elterjedési adatit Európa szinten összesítő adatbázis. A madármegfigyelések 29 európai ország 81 partnerintézményén keresztül jutnak el ide, különböző kisebb adatbázisokból. A portál fő célja a fajok Európai szintű elterjedésének és időbeni (szezonális, éves) változásának a bemutatása. Az EuroBirdPortal egy kiváló példa a „citizen science” típusú adatgyűjtésben rejlő lehetőségek kiaknázására, ugyanis az itt bemutatott, Európában újdonságnak számító eredmények több százezer önkéntes természetbarát és szakember megfigyelésein alapulnak.

A Milvus Csoport által üzemeltetett OpenBirdMaps adatbázis a romániai madárfajok elterjedéséről gyűjt adatokat, és célja hozzáférést biztosítani ezekhez a természetvédelemben, a nevelésben, a kutatásban vagy más nem kereskedelmi jellegű tevékenységekben. Az OpenBirdMaps 2017-ben csatlakozott az EuroBirdPortalhoz, több százezer 2010-2016 közötti adattal járulva hozzá. Az adatok részben a Milvus Csoport tulajdonát képezik, részben pedig önkéntesek gyűjtötték vagy más szervezetektől származnak.
Ezúton is köszönjük mindenkinek az OpenBirdMapshez, és ezáltal az EuroBirdPortalhoz való hozzájárulását!

Az EuroBirdPortal legújabb, a mai napon frissített verziója 40 millió új, elsősorban 2016-os adattal bővült. A portál 105 madárfaj elterjedésének a heti változását mutatja be animált térképek segítségével, melyek visszamenőleg 7 évre is megtekinthetők. A honlap itt böngészhető: eurobirdportal.org
Az OpenBirdMaps a jövőben is továbbítja a beérkezett madár megfigyeléseket az EuroBirdPortalnak. Járuljon hozzá Ön is ehhez a nagy szabású projekthez! Töltsön fel minél több megfigyelést minél gyakrabban az OpenBirdMapsbe! Mivel az EuroBirdPortal térképei a heti változásokat mutatják be, egy-egy fajt megéri még ugyanarról a helyről is hetente feltölteni, ugyanis az adatok biztos felhasználásra kerülnek!

Szóljon hozzá