A kék vércsék is megszenvedték a szárazságot

Az őszi időszak egyik leglátványosabb mozzanata a kék vércsék gyülekezése. Ezzel párhuzamosan, immár 14. alkalommal került sor az egyedek szinkronszámlálására. A számlálás az egész Kárpát-medencére kiterjedt és átlagosan egyszerre 40-50 megfigyelőhelyen számoltak a „szinkronozók” Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia területén egyaránt. Az Alföld romániai részén a teljes felmérési periódus alatt idén csupán 3 helyen végeztünk szinkronszámlálásokat, két partiumi (Arad megye) és egy bánsági (Temes megye) területen.

Ez több okból kifolyólag történt így. Egyik oka az idei extrém szárazság volt. Bár a kék vércsék hagyományos módon, évről-évre használják a már megszokott éjszakázóhelyeket, amennyiben nincs a környéken megfelelő táplálékkínálat, tovább állnak és más gyülekezőhelyet keresnek, ahol bőségesen van élelemforrás.

A gyülekezési periódus első felében (augusztusban, illetve szeptember elején) súlyos aszály volt jellemző az egész Alföldre, ennek hatására kevés volt a táplálék a pusztákon. A magas hőmérsékletek hatására erősen csökkent intenzitással rajzottak azok a rovarok, amelyekkel a kék vércsék ebben az időszakban általában táplálkoznak. A kisemlősök (jellemzően mezei pockok) jelentik a rovarok mellett, a vércsék másik fő táplálékforrását, azonban ezeknek a kisemlős fajoknak az állományai eleve erősen ingadozóak. Például, a Bihar megyei Mácsapusztán (Livada de Bihor) már költési időben érezhető volt a nagyon gyenge mezei pocok felhozatal, ez a nyárvégi, kora őszi periódusban csak rosszabb lett. Ennek következménye pedig az volt, hogy itt a szokásostól eltérően, nem alakult ki kék vércse gyülekezőhely, de még a vörös vércsék nagy része is elhagyta a területet.

A másik ok a gyülekezőhelyek megsemmisítése. Ez történt több évvel ezelőtt a Temes megyei Varjas településen is. 2015-ben ugyanis, ezen a gyülekezőhelyen 66 nyárfát kivágatott a Temes megyei úthatóság, és csupán hetet hagyott meg. Ennek tudható be, hogy 2015 őszén a kék vércsék már nem tértek ide vissza és azóta a település szélén álló fákon éjszakáznak, néhány kilométerre az eredeti helyszíntől. Ez az új gyülekezőhely azonban sokkal zavartabb, ugyanis a fák közvetlenül a faluszéli gazdasági épületek mellett vannak, és emiatt a gyülekező vércsék száma drasztikusan leesett.

A fentebb említett okoknak betudhatóan, több klasszikus bánsági gyülekezőhelyről minden bizonnyal átköltöztek a madarak a szomszédos vajdasági területekre.

A gyülekező vércsék számának csökkenése megerősíti bennünk azt az elhatározást, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk az esetleges még nem ismert nyugat-romániai gyülekezőhelyek felkutatására. Ezáltal, egyrészt pontosabb képünk lesz, a jövőben, az átvonuló állományok számbeli alakulásáról, másrészt konkrét védelmi intézkedéseket tudunk majd eszközölni ezeken a fajvédelmi szempontból stratégiai fontosságú élőhelyeken.

Szóljon hozzá