Környezeti nevelés: egy környezettudatos generációért

Az eddigieknél talán sikeresebb évet zártunk, mivel sokkal több gyerekhez jutottak el oktatási tevékenységeink. Már tanévkezdés előtt nagy volt az érdeklődés irántuk, ezért úgy döntöttünk, hogy kibővítjük csapatunkat.

Marosvásárhelyen sikerült minden oktatási szinten foglalkozásokat tartanunk, óvodától az egyetemig. Rendszeres tevékenységekkel voltunk jelen a város közelében található települések intézményeiben is. Maros, Hargita, Kolozs, Brassó és Bihar megyében vettünk részt különböző eseményeken, ahol a természeti értékeket mutattuk be a gyerekeknek. Tevékenységeinket élménypedagógiás módszerekre alapozzuk és így a résztvevők kognitív tudása személyes élményekkel bővül. Madárhangos séták, irányított tevékenységek a fajok közötti apró részletek észlelése céljából, a bagoly tollának puha érintése, növényi illóolajok felfedezése, mind az érzékszerveiket célozzák, hogy mély nyomot hagyjanak tanítványainkban.

Fontosnak tartjuk a rendszeres órákat, amikor egy csoporthoz hetente vagy havonta járunk. Jóleső érzés, ahogy a gyerekek várnak és egyre nő tudásuk, ami a körülöttük lévő növény- és állatvilágot illeti. Viszont, úgy gondoljuk, hogy az egyszeri, alkalmi tevékenységeken is sikerül felhívni a résztvevők figyelmét a természet fontosságára és szépségére.

Nehéz lenne felsorolni minden intézményt, lelkes pedagógust, akik támogatják munkánkat. Volt rá példa, hogy szakemberként is meglepetéssel szolgált egy Somostetői séta a gyerekekkel, amikor harkályodúra vagy egy énekes rigó fészkére bukkantunk. Figyelemre méltó a Zöld hét is, amikor 650 diákhoz jutottunk el. Emlékezetes volt a csíkszeredai Élő könyvtár esemény, ahol gimnazista és középiskolás diákokkal ismertettük tevékenységünket.

Íme a 2023-2024-es tanév számokban:

  • 53 rendszeres tevékenységet szerveztünk, több mint 700 gyerek jelenlétével;
  • 97 alkalmi tevékenységre került sor, 1750 gyerek részvételével
  • 6 eseményen vettünk részt meghívottként;
  • megszerveztük az első részvételi sétát felnőtteknek;
  • 4 madárhangos sétát vezettünk;
  • 12 kirándulást szerveztünk, megdöntve ezzel az egy év alatt szervezett kirándulások rekordját.

Nem mondhatjuk, hogy a vakáció alatt pihenünk, hiszen készülünk a Milvus természetismereti táborra, amelyet negyedszerre szervezünk meg a szenétei Apáthy István Egyesület Oktató- és Kutatóközpontjában, egy egészen különleges helyen, ahol ritka növényeket ismerkedhetnek a résztvevők. Nem csak a növényvilág szempontjából fontos hely ez, hiszen fontos madár élőhelynek is számít. Emiatt a résztvevők számos fajjal megismerkedhetnek, köztük olyan ritkaságokkal is, mint a karmazsinpirók. 

Zárásként visszaemlékeznénk egy rigmányi kirándulás alatt elhangzott mondatra, amely egy 10 éves kislány szájából hangzott el: Ha nagy leszek, állatokat fogokén is menteni”.

Szóljon hozzá