45 év után parlagi sas fészket talált a Milvus Csoport Romániában

IMG_3786

Madarászok parlagi sas (Aquila heliaca) fészket legutóbb Tulcea megyében, a Poșta nevű település közelében, Dealu Cocoșnál találtak. Az idén talált fészek nagy fontossággal bír a természetvédőknek és a madarászoknak egyaránt.

A megfigyelések március folyam történtek, a Milvus Csoport madarászai Temes és Arad megyékben terepeztek, rétisasok és parlagi sasok által sűrűn látogatott területeken. A szakemberek már rég várták, hogy az egyik aradi területen költésben lássák a fajt, hiszen rendszeresen figyeltek meg parlagi sasokat a területen.

Március 25-én egy ellenőrzés alkalmával két, parlagi sas párok által elfoglalt területet találtak. Az egyik, parlagi sasok által elfoglalt területen egy majdnem adult tollazatú (ötödéves) és egy másodéves madarat figyeltek meg. Ezen a területen nincsenek fészekrakásra alkalmas fák, így a terület költésre nem kimondottan megfelelő. A költés elősegítéséhez a Milvus Csoport egy mesterséges fészek platform kihelyezését tervezi.

A másik területen egy nagyobb méretű fészket találtak, egy akácon, azonban távolról nem lehetett a fészek pontos méretét megállapítani, illetve madarat sem láttak a fészek közelében. Mivel a fészek idei, felkeltette a madarászok kíváncsiságát és közelebb mentek. Nagy örömükre, ekkor már egy szubadult tollazatú parlagi sas ült a fészken! A párját nem látták, viszont a közelben egy fiatal tollazatú sast figyeltek meg. A fészket foglaló madarat az Egyesület egy másik csapata két napra rá szintén megfigyelte.

A megfigyeléseket késő délutáni órákban, gyengébb fényviszonyok mellett, nagyobb távolságból végezték, spektív segítségével, emiatt a bizonyító fényképek nagyon gyenge minőségűre sikerültek.

Ezen a magyarországi határ közelében található területen már 15 éve rendszeresen figyeltek meg különböző korú madarakat, az év minden szakában, olykor több egyedet is együtt. Emiatt tehát ez a hely már régóta ígéretesnek tűnt, ezért évente több alkalommal is leellenőrizte a Milvus Csoport.

Mivel a térség zavartsága elhanyagolható, bízunk benne, hogy a madarak költésbe kezdenek. Figyelembe véve, hogy a fészket foglaló egyed nem teljesen adult tollazatú, valamint az, hogy ez az első év amikor a sasok megtelepedtek költésre a területen, elképzelhető, hogy ez az úgynevezett „próbaévetˮ nem koronázza sikeres költés. Mindenképp biztató azonban, hogy a madarak kiválasztották ezt a területet költésre és megkerült egy aktív fészek.

Szóljon hozzá