După mulți ani de intervenții am reușit să împiedicăm tăierea unor arbori extrem de importanți pentru vânturelul de seară, respectiv dumbrăveancă, ambele fiind specii protejate. Este vorba despre aliniamentul care se află de-a lungul tronsonului Zerind-Chișineu Criș (județul Arad), semnificativ atât din punct de vedere a biodiversității, cât și pentru protecția celor două specii.
În 2006, în cadrul proiectului LIFE „Conservarea vânturelului de seară în regiunea panonică 2006–2009”, am identificat zonele de cuibărit ale vânturelului de seară. Unul dintre cele mai importante situri Natura 2000 din Câmpia de Vest pentru conservarea acestei specii este ROSPA0015 Câmpia Crișului Alb și Crișului Negru. Pe arborii care se află de-a lungul unei porțiuni a drumului național care leagă Zerind de Chișineu Criș se află numeroase cuiburi de ciori de semănătură, acestea fiind locuri ideale de cuibărit pentru vânturei. Datorită conservării coloniilor existente, plantării de arbori, amplasării numeroaselor cuiburi artificiale și implementării unor măsuri, numărul perechilor cuibăritoare de vânturei a început să crească (în 2006 erau cunoscute 180 de perechi, iar în 2009 erau 383 de perechi).
În 2008, cu ocazia executării lucrărilor de modernizare la acest drum, s-a luat decizia tăierii unor arbori. În cadrul proiectului, echipa de proiect din care a făcut parte și Grupul Milvus a sesizat această situație, iar Garda de Mediului Arad a intervenit rapid și a stopat tăierile.
Între 2015 și 2020, am desfășurat o altă activitate de conservare a unei specii periclitate, de data aceasta fiind vizată dumbrăveanca. În timpul activităților de teren, colegii noștri au remarcat că mai mulți arbori de pe marginea drumului au fost marcați pentru tăiere. Motivarea acestei decizii a fost că aceștia ar fi extrem de periculoși pentru șoferi și ar fi fost cauza mai multor accidente rutiere mortale.
În 2020, Grupul Milvus a trimis o scrisoare deschisă autorităților, solicitându-le să oprească tăierea arborilor și propunând mai multe soluții alternative.
În 2021, în cadrul unui program național, o evaluare a evidențiat că acest aliniament este important pentru conservarea vântureilor, deoarece existau 627 de cuiburi de ciori și 9-12 perechi de vânturei care cuibăreau pe acest tronson de aproximativ 10 km.
După ce acești arbori au fost marcați ani de ani, am sesizat atât Agenția pentru Protecția Mediului Arad, cât și Garda de Mediu Arad și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), fiind vorba de o zonă care face parte dintr-o arie protejată Natura2000. Totodată, am propus diverse soluții alternative (de ex. montarea parapeților de protecție pe marginea drumului).
Acum, se pare că anii de lobby și numeroasele sesizări trimise de către noi au dat roade. Am fost informați de către Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara că vor renunța la tăierea acestor arbori, întrucât nu au putut pune în aplicare toate condițiile stricte specifice impuse de către ANANP. Aceste condiții ar presupune relocarea cuiburilor de ciori de semănătură sau realizarea de cuiburi artificiale.