Razele calde ale soarelui dimineții ne trezesc.
Nu suntem altundeva decât la tabăra de inelare de pe Grindul Chituc.
Ziua, aici, începe devreme. Timpul cafelei vine mai târziu deoarece ne îndreptăm să verificăm plasele de păsări.
Tinerii ambasadori sunt deja pricepuți să scoată păsările din plasă. Chiar și cel mai combativ „cântăreț” se va liniști în întunericul sacului.
Pentru tineri este foarte atractiv să intre în contact direct cu fauna sălbatică: o pasăre în mâini, implicarea în cercetări de conservarea naturii pot fi experiențe definitorii pentru ei. Între timp, neobservat, se confruntă cu consecințele propriului stil de viață.
Departe de civilizație, simt în mod direct cât de necesară este energia care ajută la satisfacerea nevoilor elementare, a rutinei zilnice. Deoarece energia electrică este asigurată de o mini turbină eoliană și de mai multe panouri solare, prin urmare, nu este disponibilă în mod nelimitat, iar ei sunt nevoiți să reducă nevoile individuale.
Gătitul, spălatul vaselor și distracția, fac parte și ele din viața taberei.
Dar, în timp ce prânzul este gata și păsările nu se mișcă în căldura amiezii, se discută despre problemele cauzate de schimbările climatice și despre activitățile pe care le putem face noi, oamenii, zi de zi, pentru a le diminua efectele. Aceste schimbări nu ne afectează doar pe noi, ci toate ființele din întreaga lume; lucru observat și aici, pe Grindul Chituc.
De exemplu: cu tristețe vedem că stuful se usucă tot mai mult pe an ce trece. Închidem plasele din cauza căldurii pe parcursul zilei pentru perioade mai lungi de timp și observăm cum se modifică dinamica migrării păsărilor în comparație cu datele din anii anteriori.
Între timp, sunt primite știri despre faptul că o pasăre foarte rară în România a fost văzut în apropiere, un nagâț cu coadă albă. Echipa noastră pleacă să-l găsească.
Ce mai bucurie când cineva îl vede în sfârșit!
Inelarea durează până la căderea întunericului, timp în care este sărbătorită și vederea unei noi specii de păsări.
De multe ori tinerii au povestit și și-au pus întrebări despre ce putem face pentru natură, și implicit pentru noi, oamenii. Și acesta este poate cel mai important lucru în această tabără: au privit în ei înșiși pentru răspunsuri. Cele care pot aduce alte căi de a trăi viața cotidiană pentru ca aceste schimbări climatice să aibă un impact scăzut, iar planeta să poată respira!