Dropia, în prag de conservare

  • Post category:Știri
  • Post comments:1 Comment

Acum șase ani, ni s-ar fi părut greu de imaginat realizarea unui parteneriat cu Municipiul Salonta (Bihor) pentru protejarea dropiei. Și cu atât mai puțin din inițiativa municipalității! Dar, iată, acest lucru s-a întâmplat și suntem bucuroși că s-a născut proiectul „Conservarea, protejarea și promovarea valorilor naturale din zona transfrontalieră Salonta – Békéscsaba, ROHU-14 – The Nature Corner”. Avem, în sfârșit, ocazia să ne ocupăm de această specie așa cum ne-am dorit de mulți ani și așa cum ea merită.

Conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), dropia (Otis tarda) este o specie vulnerabilă la nivel global, extinctă deja în multe țări europene unde ea era nativă. În România, ea a cunoscut un declin covârșitor începând cu anii 1920. Astfel, singurele dropii care mai puteau fi văzute în ultimii ani erau în Câmpia de Vest.

Observațiile noastre de pe teren din ultimii 12 ani ne confirmă existența unei populații transfrontaliere în zona Salonta (Bihor), pe granița cu Ungaria și însumează un număr de aproximativ 40-50 de exemplare. Aceasta este SINGURA populație viabilă de dropii din România! Din punct de vedere conservaționist, o astfel de populație se află într-un stadiu critic și se impun măsuri de conservare pentru a asigura stabilizarea ei.

Ne așteaptă, așadar, activități laborioase de specialitate în următoarele 26 de luni. Și chiar mai mult, întrucât vedem acest proiect ca pe o nouă etapă a unui program mai amplu și mai lung care vizează, nu doar consolidarea populației, dar și creșterea acesteia pe termen lung.

Suntem conștienți că nu putem face conservare fără implicarea comunității locale. De aceea, informarea și conștientizarea localnicilor, precum și, educarea copiilor în spirit ecologic (din Salonta și din localitățile învecinate) vor merge în paralel. Și asta pentru că habitatul fragil al dropiei este afectat, limitat și fragmentat de activitățile omenești: agricultura (transformarea pășunilor în culturi agricole, utilajele și echipamentele agricole care pun în pericol viața puilor), dar și distribuția de energie electrică (liniile de medie sau înaltă tensiune prezintă efect de barieră sau cauză de mortalitate prin coliziune).

Vă invităm să ne rămâneți alături și să vizitați pagina proiectului The Nature Corner. Vor urma mai multe informații și materiale despre dropie pe care vi le vom împărtăși.

În încheiere, vă mai dăm o știre importantă: după mai bine de 40 de ani, avem acum certitudinea că dropia cuibărește în România.

Rămâneți cu noi! Vom reveni cu amănunte.

Lăsați un comentariu

This Post Has One Comment

  1. Marcel Socaciu

    Felicitari si mult succes ! Tin minte cum am invatat la scoala (anii 1980) despre dropie si despre faptul ca era o specie pe cale de disparitie la noi in tara inca de acum 30 de ani ! Ar fi un vis implinit sa o vad macar o data in habitatul ei natural !